Coinbase krijgt tractie: 64% handelsvolume Bitcoin zijn zakelijke beleggers

Coinbase heeft de cijfers over het eerste kwartaal van 2021 bekend gemaakt in een brief aan de aandeelhouders.

CEO Brian Armstrong en CFO Alesia Haas belichtten hierin een aantal interessante dingen. Vooral het aandeel van institutionele handel bij het platform ten opzichte van retail-handel is gigantisch.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Coinbase kwartaalcijfers

In dit artikel belichten we enkele van de interessantere statistieken uit het document. In de earnings call met Armstrong en Haas kwam veel ruis voorbij (zoals bijvoorbeeld over het listen van Dogecoin), maar ook deelden ze in de brief enkele verbluffende cijfers.

Onder het kopje ‘institutioneel momentum’ leggen ze uit hoe het in het eerste kwartaal is verlopen met de interesse vanuit de hoek van het grote geld. Zo schrijft Coinbase dat ze in totaal een handelsvolume van $335 miljard noteerden.

Dit is onder te verdelen in twee groepen:

  • retail-beleggers (zoals jij en ik)
  • institutionele beleggers (professionele investeerders).

De schatting is dat $120 miljard afkomstig was van de huis-tuin-en-keuken-trader, terwijl $215 miljard uit het laatje kwam van deze grote partijen. Dat is maar liefst 64% van het totale handelsvolume in Q1!

Waar Coinbase in 2012 is opgericht om Bitcoin toegankelijk te maken voor de normale burger, zijn ze het afgelopen jaar steeds meer richting de professionele markt verplaatst. Onder andere MicroStrategy en Tesla hebben haar miljardenaankopen verwerkt bij het Prime-handelsdesk van de beurs.

Coinbase krijgt tractie: 64% handelsvolume Bitcoin zijn zakelijke beleggers

Ze beschrijven hoe het een diverse groep betreft, variërend van hedgefondsen en corporate treasuries tot pensioenfondsen en verzekeringen. De Amerikaanse exchange beschrijft ook dat Bitcoin en Ethereum goed waren voor 60% van het handelsvolume, met respectievelijk 39% en 21%.

Bitcoin in beheer

In totaal hebben ze $223 miljard aan activa in beheer. 62% hiervan betreft de custody voor bitcoin. Dat is ongeveer 10% (!) van de totale marktkapitalisatie van de cryptomarkt (bitcoin plus altcoins).

Als je dat terugrekent naar de hoeveelheid bitcoin die ze in beheer hebben, komt dat neer op $138 miljard (62% van $223 miljard). Dat is 13,69% van álle bitcoin die in omloop is; een indrukwekkend percentage.

Totaal was de marktkapitalisatie op moment van schrijven $1.008 miljard. Dit getal is de spotprijs van 31 maart ($58.000, toen het rapport is opgesteld) met álle bitcoin die in omloop is gebracht, namelijk 18,7 miljoen. Hieronder vallen dus ook al de coins die inmiddels verloren zijn gegaan. Overigens is de marktkapitalisatie momenteel iets lager. Datavorser coinmarketcap rapporteert een totaal van $940 miljard.

Coinbase krijgt tractie: 64% handelsvolume Bitcoin zijn zakelijke beleggers

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Coinbase