Bitcoin beurs Coinbase gaat patenten delen met de industrie

Coinbase gaat hun patenten delen met andere partijen in de bitcoin industrie. De grote Amerikaanse beurs doet mee aan de Crypto Open Patent Alliance (COPA). Dat meldt The Block.

COPA is een samenwerking en initiatief om patenten openbaar en open-source te houden. Dat is belangrijk voor de ontwikkelingen rondom bitcoin en het ecosysteem daar omheen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Open-source

Square startte het initiatief en inmiddels zijn 18 bedrijven onderdeel van de alliantie. Bedrijven als Satoshi Labs, Kraken en Blockstream gingen Coinbase voor.

Het is een bekend fenomeen in de wereld: bedrijven die patenten opkopen of aanvragen om die vervolgens helemaal voor zichzelf te houden. Je wil immers niet dat een concurrent er met het idee of de toepassing vandoor gaat.

Dat klinkt logisch, maar voor bitcoin is het belangrijk dat er zoveel mogelijk openkaart wordt gespeeld en waar nodig informatie gedeeld.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Square”]”Het vastleggen van fundamentele cryptocurrency technologieën in patenten verstikt innovatie en adoptie. Het agressief gebruiken van patenten door bad actors bedreigd de groei van cryptocurrency technologieën.”[/penci_blockquote]

Voordelen

COPA heeft een gedeelde database van patenten. Dat betekent dus dat iedereen binnen de organisatie gebruik kan maken van elkaars patenten. Dat biedt voor alle partijen voordelen: je kunt immers profiteren van de kennis en de ideeën van anderen.

Bedrijfstechnisch kleeft er wel een nadeel aan, je wil niet dat een soortgelijk bedrijf jou voorbij stevent omdat ze beter gebruik maken van jouw patenten. Daarom is het opmerkelijk dat Coinbase toetreedt tot deze alliantie, zij zijn marktleider.

COPA hoopt de rol van beschermer van de industrie te spelen. Wanneer deze grootschalige samenwerking blijft groeien ben je als bedrijf bijna genoodzaakt om op zijn minst na te denken over het delen van je patenten.

Als tientallen partijen onderling informatie en kennis delen kun je niet achterblijven, ook is het slechte PR als je niet meedoet in een industrie waar open-source erg belangrijk is.

COPA heeft als doel om de patenten voor iedereen beschikbaar te maken, maar dat lukt niet altijd met patenten.

Bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCoinbase

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...