CoinShares vergelijkt bitcoin mining met goud, drogers en vluchten

Bitcoin (BTC) staat steeds vaker ter discussie. Een van de meest volhardende kritieken is het energieverbruik van miners.

Er zitten veel verschillende kanten aan deze discussie. Je hebt een groep mensen die vinden dat bitcoin mining verboden moet worden. Zij zien het nut niet in van het energiegebruik. Daarnaast heb je bijvoorbeeld een groep die zegt dat je zelf moet kunnen bepalen waar je jouw elektriciteit voor in zet. Daar tussenin zitten nog tal van verschillende meningen en inzichten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

CoinShares Research besloot om in een rapport het energieverbruik van bitcoin in perspectief te zetten. CoinShares is een investeerder in en rondom bitcoin en cryptocurrency. Ze zijn dus, allicht, ietwat gekleurd.

Overschat

Volgens CoinShares is de impact van bitcoin op het klimaat te verwaarlozen. Zeker als je het vergelijkt met andere industrieën of gebruiksvoorwerpen.

Om tot die conclusie te komen moesten de onderzoekers wel zelf een formule in elkaar draaien om een inschatting te maken van bijvoorbeeld de uitstoot van miners en andere industrieën. Miners zitten overal ter wereld, het landschap veranderd constant, bijvoorbeeld.

Volgens CoinShares gebruiken bitcoin miners zo'n 0,05% van alle elektriciteit die wordt gebruikt op aarde. Dat komt neer op zo'n 89 TWh. De hele wereld staat op ruim 162.000 Twh. Voor wat perspectief: het gaat hier om terwattuur (Twh), miljarden aan kilowatturen.

De luchtvaart stoot volgens CoinShares 50x meer CO2 uit dan bitcoin miners. Een andere opmerkelijke statistiek: airconditioning verbruikt zo'n 25 keer meer dan bitcoin miners volgens deze schattingen.

Met dit soort cijfers verandert de discussie in een ander soort gesprek: vind jij het redelijk om energie te besteden aan bitcoin? De antwoorden zullen uiteenlopen.

CoinShares ziet ook kansen voor miners. Zij kunnen een rol spelen in het afvangen en gebruiken van afvalgas bij bijvoorbeeld het winnen van aardgas.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsenergiemining

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...