CoinTracker is door belastingsoftware voor bitcoin $1,3 miljard waard

Belastingaangifte is in elke industrie een belangrijk onderwerp. Dat geldt zeker ook in de wereld van bitcoin (BTC). Het Amerikaanse CoinTracker haalt $100 miljoen op in een investeringsronde. De startup wil hun belastingtool verder opschalen en laten groeien.

De Internal Revenue Service (IRS) wil graag weten wat jij met je geld doet. Net als in Nederland moet je ook in de VS bepaalde belastingen af staan. De richtlijnen en regels verschillen per staat of zelfs per specifiek geval. CoinTracker moet het voor klanten makkelijk maken om hun belastingaangifte te doen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Onder leiding van investeringsbedrijf Accel werd er bij bedrijven als Coinbase en Kraken (grote cryptobeurzen) in totaal $100 miljoen opgehaald. Dat brengt de waarde van CoinTracker naar $1,3 miljard.

Regels

De boekhouding rond bitcoin kan erg lastig zijn. Zeker als je ook nog aan de haal gaat met allerlei tokens en andere producten. In Amerika is het verkopen van bitcoin om winst te maken belastbaar. Officieel ben je dus belasting verschuldigd wanneer je bitcoin omzet naar de dollar. De aankoop van bitcoin is belastingvrij.

Over de eventuele winsten moet je vervolgens belasting betalen. Dat soort zaken moet de software van CoinTracker makkelijker maken voor klanten. Daarnaast kun je ook je verliezen en/of winsten bijhouden. Dat is voor een beetje perspectief ook niet verkeerd.

CoinTracker

CoinTracker groeit hard. In de eerste investeringsronde (2018) werd er slechts $2 miljoen opgehaald. Dat was in een tijd dat de interesse in bitcoin en cryptocurrency als geheel erg laag lag. Inmiddels weten grote investeerders de weg naar de industrie te vinden met miljoenen dollars.

Als het aan directeur Jon Lerner ligt gaan honderden miljoenen mensen zijn software gebruiken. Het bedrijf richt zich op de doorsnee klanten, maar met de investeringen moet de doelgroep gaan groeien. Belastingexperts en bijvoorbeeld buitenlandse investeerders in de Verenigde Staten moeten ook gebruik gaan maken van CoinTracker.

In de praktijk betekent het dat je transactiegeschiedenis van bijvoorbeeld Coinbase direct kunt uitlezen en invullen. CoinTracker heeft tientallen bedrijven geïntergreerd.

De software is voorlopig voor Amerikanen en het lijkt er niet op dat dit helpt voor mensen die ook daadwerkelijk het netwerk van bitcoin gebruiken. Het is vooral geschikt voor handelaren die actief zijn op cryptobeurzen en geen gezeur willen met de belastingdienst.

Poll

Heb jij moeite met het invullen van belastingen rondom bitcoin?




    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)