Column: Front-running op de bitcoin (BTC) koers

Sinds begin dit jaar is de prijs van bitcoin opnieuw met een sterke opmars bezig. De koers steeg van $7.200 in januari naar $12.500 begin augustus om nu weer terug te vallen onder $10.000.

Is het enkel speculatie of is er toch meer aan de hand? Hieronder een aantal indicatoren die een blik werpen op de verdere professionalisering van de bitcoin markt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Waarom groeit er interesse?

Het is geen geheim dat centrale banken de geldkraan opendraaien om de crisis zo snel mogelijk in te dijken. Zo spendeerde de Verenigde Staten al dubbel zoveel als wat ze tijdens de financiële crisis uitgaven. Ook in Europa worden stimulus pakketten van enkele miljarden goedgekeurd.

Sinds de goedkeuring van deze stimuluspakketten streven de beurzen wereldwijd weer nieuwe records na. Ook de S&P500 behaalde vorige week nog een record prijs. Toch vreemd als volgens de laatste cijfers een zesde van de Amerikaanse bevolking werkloos is?

Dit tast aan het vertrouwen die veel beleggers hebben in de beurs en betwijfelen als dit nog een houdbare situatie is.

Bitcoin bewees zichzelf al eerder dit jaar als een “safe-haven” nadat de koers sneller herstelde dan gelijk welke belegging. Ook JP Morgan noemde het veerkrachtig in één van hun laatste rapporten.

De correlatie dat het heeft met andere activa zoals de S&P500 is extreem laag waardoor het ideaal fungeert als diversificatie voor een portfolio. Bitcoin komt daarom steeds vaker op de rader bij zowel kleine als grotere institutionele beleggers.

2. Bitcoin is volwassener dan dat het was in 2017

Sinds de vorige rally in 2017 is er een trend waar steeds meer institutionele beleggers kleur bekennen. De coronacrisis heeft deze trend alleen maar in een stroomversnelling gebracht.

We zien nu de Amerikaanse grootbank, Goldman Sachs samenwerken met cryptogerelateerde bedrijven zoals Coinbase en Gemini, hedgefondsen zoals die van Paul Tudor Jones enorm optimistisch worden en zelfs beursgenoteerde bedrijven zoals Microstrategy die voor $250 miljoen bitcoins op hun balans zetten.

Een nieuwe wet in de VS heeft het ook mogelijk gemaakt om voor banken bewaring van cryptomunten aan hun klanten aan te bieden. Dit was voordien nog niet mogelijk. Dit zijn krachtige aanwijzers die neigen naar een verdere professionalisering.

Daarnaast zien we ook dat er verdere stappen worden ondernomen voor de lancering van een bitcoin ETF. Dat is een beleggingsproduct die de onderliggende koers van een activa volgt. Beleggers kunnen dan investeren zonder dat ze fysieke bitcoins in handen moeten hebben wat interessanter is voor fiscale redenen en instapkosten.

Zowel goud, zilver en olie hebben ook een ETF, en wordt aanschouwd als een belangrijke mijlpaal in de bitcoinwereld. Fidelity, een vermogensbeheerder met iets meer dan €3,3 miljard aan activa, heeft zonet een verzoek ingediend bij de SEC voor de lancering van een bitcoinfonds.

En ook Grayscale, een investeringsfonds van €4 miljard in cryptomunten zoals bitcoin en ethereum, zag zijn instroom van kapitaal verdubbelen. Meer dan 80% van hun kapitaal komt van hedgefondsen.

3. Vooravond van een nieuwe bull-run?

Als we het gekende stock-to-flow model van Plan B mogen geloven, komt er nog een nieuw prijsrecord tegen het einde van dit jaar. Hoewel sommige fundamenten positief blijken, zijn er nog heel wat onduidelijkheden die wel eens een negatieve impact kunnen hebben op de prijs.

Een grote hindernis voor institutionele beleggers blijft de regelgeving. De marktwaarde van bitcoin is klein in vergelijking met andere markten waardoor het gevoelig is voor prijsmanipulatie. Dit blijft dan ook de grootste bedenking bij de SEC voor de goedkeuring van een eventuele ETF.

We hebben ook nog geen grote aanvallen van overheden gezien op bitcoin. Hoewel dit technisch een sterke uitdaging blijft, kunnen ze wel een psychologische invloed uitoefenen op de prijs.

Het is ondertussen duidelijk aan het worden dat de grotere kapitalen van deze wereld interesse beginnen tonen. Wanneer de prijs herstelt zal de vraag van klanten ook toenemen waardoor meerdere spelers zullen moeten volgen.

Het zijn ongetwijfeld interessante tijden om bitcoin te volgen.

Over Levi Haegebaert

Levi Haegebaert is oprichter van Start2Bitcoin.com en auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’.

Levi is een millennial en een echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen.

Hij gaf wereldwijd presentaties en workshops aan zowel bedrijven als bitcoincommunity’s.

Lees meer over:
Bitcoincolumnkoers

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 reacties

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer

Net binnen

bitcoin kopen beste manieren om geld te verdienen met crypto Nieuws
Stijging in Open Interest en Handelsvolumes van Bitcoin en Ethereum Futures Markeert Nieuwe Dynamiek in de Markt

De cryptomarkt maakt een significante groei door, met name in de futuresmarkt voor Bitcoin (BTC)...

Nieuws
Deze 2 cryptobeurzen profiteren van schikking bij Binance

Coinbase en Bybit profiteren van de onrust bij concurrent Binance en hebben aanzienlijke marktaandelen gewonnen....

Nieuws
Cristiano Ronaldo betrokken bij rechtszaak om $1 miljard door samenwerking met Binance

Cristiano Ronaldo is betrokken geraakt bij een juridische kwestie. Een class-action rechtszaak van 1 miljard...

GFY elon musk Nieuws
Kan Elon Musk Crypto Wederom Boosten – Tirade Zorgt Voor Pump Nieuwe Crypto GFY Token, Kan Dit Meme Coin Crypto Hype Ontketenen?

Elon Musk heeft het wederom voor elkaar gekregen een hoofdrol te verdienen op het cryptotoneel,...

Nieuws
Wetgevers waarschuwen voor uitrollen digitale pond

Britse wetgevers roepen op tot voorzichtigheid bij de invoering van de digitale pond in de...

Lees meer