Column Pim Piepers: Proof of work en proof of stake, wat is nou beter?

Door Pim Piepers – In deze turbulente tijden, tja we kunnen het ook verschrikkelijk trage markt noemen of een onophoudelijke bear market… Ga je als crypto fanaat zoals ik toch snel andere manieren onderzoeken. Zo maak ik gebruik van een betaald kanaal voor signalen, experimenteer ik met mining en doe ik veel eigen onderzoek.

Tijdens mijn zoektocht kwam ik in aanraking met wat we kennen als proof of stake (POS), ja, inderdaad in plaats van proof of work (POW). Nu was dat voor mij niet geheel nieuw, want ik heb DASH en dat is interessante munt vanwege datzelfde principe. Maar nu dook ik er wat dieper in.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Proof of work, ofwel bewijs van werk, in feite het bewijs van werk dat je hebt gemined, toont aan dat jij met je computer (mining rig, systeem, node) werk hebt geleverd aan het open boek, de blockchain. Voor dat werk wordt je beloond en dat maakt mining over het algemeen interessant. Uit mijn omgeving en op YouTube hoor ik dat mining met bijvoorbeeld een Antminer (van Bitmain) zeker wel lucratief is omdat een Antminer minder energie verbruikt dan een gewone mining rig. Zeker het experimenteren waard, hoewel we ons niet moeten gek laten maken door over the top verhalen van veel winst, want het is zeker niet eenvoudig om de waarde van een munt te handhaven als je ook kosten maakt voor het minen. Dit maakt ook dat ik proof of stake mettertijd steeds interessanter ben gaan vinden.

Proof of stake, ofwel bewijs van inzet, houdt in dat je eigenaar bent van een stapel munten en daar door ondersteun je de draagkracht van zo’n munt. Zo simpel is het nou ook weer niet, want je moet wel minimaal zoveel munten hebben om mee te mogen doen. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is DASH, die op groter niveau met proof of stake bezig is.

Want hoe werkt dat dan?

Ik neem hier even als voorbeeld DASH coin, er zijn er heel wat meer, daarvoor kan je terecht op masternodes.online. Daar zie je heel veel POS coins, waarvan het merendeel waarschijnlijk nooit tot wasdom gaat komen maar je kan ze wel bekijken en bestuderen. Als je met DASH wil bijdragen dan moet je eerst 1.000 DASH kopen. Dat is een enorme bak geld en je mag het ook niet aanraken. Dat is de reden dat het proof of stake heet; je moet wel wat hebben om bij te kunnen dragen. Als je die 1.000 DASH hebt, dan mag je vervolgens weer de portemonnee trekken om een masternode in te richten.

Dat lijkt een beetje op een mining rig, alleen is het niet om te minen maar om op te slaan en te distribueren. Zo’n masternode voorziet het netwerk van DASH van vier diensten, zodat het boeltje blijft draaien: InstantSend (supersnelle transacties), PrivateSend (anonieme transacties), Decentralised Governance (masternodes beheren de ontwikkelingen, waarbij de blockchain geld beheert) en dan draagt een masternode bij aan Dash Evolution, een roepnaam voor een gedecentralizeerde betalingsverwerker.

Heb ik je aandacht nog?

Natuurlijk is de grote hamvraag: wat verdien je dan als je dat eenmaal op poten hebt gezet? Dat kunnen we het beste uitdrukken in DASH. Ook op masternodes.online zien we dat; ten tijde van dit schrijven is ruim 58% van DASH opgeslagen op masternodes. Veel he? Dat is omdat je dan ook meer waarde hebt uit de circulerende munten. Jaarlijks brengt een masternode van DASH grofweg 6,5% winst op. Dat lijkt weinig, maar als je kijkt naar hoeveel coins je moet hebben (1000) dan krijg je in dat voorbeeld toch mooi 60 DASH coins per jaar. En dat is ten tijde van dit schrijven ruim €15k. Tja, dan moet je toch wel eerst bijna €300k geïnvesteerd hebben. Maar, omdat het idee natuurlijk is dat een munt ook in waarde stijgt, is het bij een POS coin- mogelijk dat je inkomsten aanzienlijk vergroten. Natuurlijk kan hij ook weer gruwelijk dalen. Dan kan je altijd nog je stake verkopen.’

POW en POS? Wat is nou beter?

Om e.e.a. te verhelderen, DASH coin heeft beiden. Je kan ze dus zelf minen en staken. Er zijn diverse soorten coins die beiden (of niet, of anders) bieden waar je dus lekker mee los kunt gaan. Persoonlijk voelt het voor mij nu veel haalbaarder om ook met hardware aan de slag te gaan. Zo heb je zogeheten stake-boxes, dat zijn Raspberry Pie mini computers waarmee je al kleinschalig aan de bak kan. Ook kan je masternodes delen waarmee je dus gezamenlijk bijdraagt en gezamenlijk verdient.

Wil je er mee over weten? Kijk dan naar mijn inbreng bij deze CryptoTrader Weekly Recap over masternodes.

Meer columns van Pim Piepers?

Over Pim Piepers

Pim Piepers, vader van Noah en Mikki, partner van Linda, is een zelfstandige ondernemer die vanuit zijn vakgebied online, content, foto, video en ict in de cryptomunten gerold is. Hij is een beetje een conservatief: er is bitcoin, en tot nu toe is er nog geen duidelijke opvolger.

Pitbull Content, zo heet het content bureau van Pim Piepers, en sinds kort mag hij ook rond bazuinen dat hij eigenaar is van het kersverse CryptoCursus.com.

Dinsdagavond 12 juni organiseert Pim een gratis crypto start-up avond.

Cryptocursus.com

CryptoCursus.com heeft zich ten doel gesteld mensen te voorzien van helderheid en duidelijkheid in een tijd van chaos waar iedereen zo’n beetje het woordje ‘blockchain’ voor of na zijn productnaam zet waardoor men door de alom bekende bomen het bos weer eens niet ziet. Dit alles ondersteund door de Ledger Nano S, een populaire hardware wallet waarop we onze cryptomunten kunnen op slaan.

Pim heeft een uitgesproken mening die soms de confrontatie niet uit de weg gaat. Pim is een geharnaste idealist en ziet in bitcoin de vrijheid die de mensheid ontnomen is door een mega groot financieel conglomeraat wat door middel van een anti-democratisch schulden systeem de halve wereld in de tang houdt.

Sinds kort mag hij aanschuiven bij de CryptoTrader.nl Weekly Recap waarbij hij samen met een aantal anderen het bijzondere cryptoland onder de loep neemt.

Voor Pim is duidelijk: we hebben de thuiscomputer op zien komen, de laptop, het internet, de smart phone, de tablet, TV on demand en alle andere facetten die bij het internet komen. Wat was hier bij het sleutelwoord? Vrijheid.

Logischerwijs komt er dus ook op gebied van regels en geld (macht) een aardverschuiving. Het internet 3.0 wordt voor onze ogen geboren. Prachtig toch? Nu kunnen we ons bevrijden van de banken door zelf onze bank te zijn. Wie wil dat nou niet? Maar het komt wel met alle gevolgen van dien.

Wie het podium op zoekt krijgt ook tomaten…

Lees meer over:
dashmining

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...