Commissies stemmen vóór registratie van álle cryptotransacties in Europa

Update - Europa wil dat elke cryptotransactie van een beurs naar een privé wallet geregistreerd wordt. Ook moeten beurzen of andere tussenpartijen de financiële data registreren en de persoonsgegevens meerdere jaren bewaren.

Bedoeld om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een uiteindelijke wetswijziging heeft grote impact op de Europese bitcoin - en crypto-industrie. Nederlandse beurzen moeten elke transactie naar een privé (hardware) wallet laten verifiëren en de financiële data laten opslaan. De Europese wetsuitbreiding ademt de eisen die de Nederlandsche Bank eerder de Nederlandse cryptosector heeft op willen leggen.

Dan de stemming. Een meerderheid van twee belangrijke commissies binnen het Europese parlement hebben namelijk vóór uitbreiding van de bestaande anti-witwasregels (AML) gestemd.

Het gaat om precies te zijn over de Commissie economische en monetaire zaken (ECON) en de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE).

Patrick Hansen, een actieve volger van de stemming én fervent tegenstander van deze maatregelen meldt het volgende op zijn Twitteraccount.

Formeel gaat er in het Europese parlement nog plenair gestemd worden, maar volgens Hansen is dat een formaliteit. Toch ziet hij nog wel kansen in het democratische proces nog enkele wijzigingen door te voeren in het uiteindelijke wetsbesluit.

De Europese Commissie stemt vandaag over een aantal nieuwe bepalingen die impact hebben op bitcoin wallethouders.

Travel Rule voor élke bitcointransactie

Allereerst ligt er een voorstel om de Travel Rule uit te breiden voor cryptotransacties.

Op 9 februari dienden twee grote fracties binnen het Europees Parlement een beleidsplan in om de bestaande regels om witwassen van geld en financiering van terrorisme toe te passen op alle cryptotransacties.

Europarlementariër Assita Kanko (Europese conservatieven) en het Spaanse parlementslid Ernest Urtasun (Groenen-Europese Vrije Alliantie) zijn de opstellers van het plan.

De Travel Rule schrijft banken, betaalverwerkers en andere financiële instellingen al voor om de persoonlijke data van de verzender en ontvanger op te slaan en te bewaren. De Travel Rule geldt voor élke transactie boven de 1.000 euro.

Kanko en Urtasun zien deze drempel van 1.000 euro voor cryptotransacties het liefste verdwijnen. Dat betekent een cryptobeurs of - broker en walletprovider elke transactie (ook onder 1.000 euro) moet registreren.

Privéwallets

Parlementsleden binnen de Economische Commissie buigen zich vandaag ook over de vraag of transacties naar privéwallets onder de geldende anti-witwasregels gaan vallen. Een voorbeeld van een privéwallet is bijvoorbeeld een hardwarewallet.

Het is een praktijk die De Nederlandsche Bank ook al van bedrijven vereiste: klanten moeten zich identificeren en hun bitcoin of crypto adres laten verifiëren om een beetje bitcoin naar een eigen wallet te sturen.

Het Nederlandse bitcoinbedrijf Bitonic heeft bij de Nederlandse rechter succesvol afgedwongen dat deze verificatie voor hun klanten niet meer verplicht is.

Maar deze Europese economische commissie gaat nu stemmen om identificatie van deze privé (unhosted) wallets te verplichten voor élke transactie.

Ook transacties vanuit een Europees land naar bijvoorbeeld Turkije of Hong Kong moeten verboden worden. Ook moet de drempel van 1.000 euro verdwijnen, omdat witwassers dan grotere bedragen in kleinere porties kunnen versturen, zo is de gedachte. Dat fenomeen staat bekend als 'smurfing'.

Het doel is duidelijk: Europa wil meer regels om financiële data door poortwachters te laten registreren en opslaan. Zo hoopt Europa de pakkans op criminelen en terroristen te vergroten.

Welk percentage aan bitcoinwallets nu gebruikt wordt voor deze activiteiten, maakt Europa niet duidelijk.

Lobby

Coindesk bericht vandaag dat er binnen de crypto-industrie veel weerstand is tegen de voorgestelde nieuwe regels. Een van de lobbyisten is Robert Kopitsch van lobbygroep Blockchain for Europa, waar bedrijven zoals Binance en Ripple zitting in hebben.

Eerder was deze lobby effectief in het niet laten verbieden van proof-of-work mining op het Europese vasteland. Weet de lobby nogmaals een slag te slaan?

Volgens Kopitsch zijn de voorgestelde bepaling in strijd met privacywetgeving. Onder meer CEO Brian Armstrong van het Amerikaanse Coinbase, dat ook graag in Europa aan de slag wil, als de vice-president van het Europees Parlement Eva Kaili, die regelmatig acte de presence gaf op crypto-events, zijn tégen de nieuwe bepalingen.

De Nederlandse parlementariër en vooraanstaand PvdA-lid Paul Tang ziet echter wel wat in strengere regels. Sterker, hij ziet dat de sector weigert de strijd tegen crimineel geld serieus te nemen.

In de ogen van Tang is er géén sprake van een verbod, zo twittert hij vandaag in antwoord op Markus Ferber, voorzitter van deze economische commissie, Ferber ziet de zin er niet van in om privéwallets te gaan verbieden.

Ferber maakt de vergelijking met cash geld, hij vindt het onnodig en disproportioneel.

Kopitsch vindt dat de sector moet voldoen aan regelgeving. Maar in zijn ogen gaan de regels te ver.

“Men denkt dat alle cryptotransacties draaien om witwassen, terrorisme en kinderporno. Dat klopt niet".

Ook de Duitse expert Patrick Hansen, hoofd strategie bij Unstoppable Finance, toont zich een uitgesproken criticaster van de voorgenomen bepalingen.

Donderdagmiddag volgt de uitslag van de stemming. Insiders verwachten een nek-en-nek race tussen voor - en tegenstanders.

Later meer.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropa

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...