Amerikaans Congres wil uitgifte cryptomunt door Facebook verbieden

909 totale weergaven

Met een (concept) wet wil het Amerikaanse Congres voorkomen dat techbedrijven de financiële wereld betreden en een cryptomunt gaan uitgeven. Deze week moet Facebook zich in een tweetal hoorzittingen verantwoorden voor de Libra blockchain en gelijknamige cryptomunt.

Lees hier het complete dossier over de Libra cryptomunt van Facebook

Congres, Facebook en digitale assets

Het Congres bestaat uit het Huis van Afgevaardigden (Tweede Kamer) en de Senaat (Eerste Kamer). Ze is de wetgevende instantie van de VS. Onlangs is het concept voorstel ‘Keep Big Tech Out of Finance Act’ ingediend.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kort samengevat: voorkomen dat techreuzen de finance industrie betreden met nieuwe producten en diensten. Zo is uitgeven en beheren van digitale assets, die dienen als betaal – of oppotmiddel ook verboden.

De concept wet is gericht op techbedrijven met een omzet van meer dan $25 miljard. Het zijn bedrijven met een ‘online marktplaats, beurs of een platform die derde partijen met elkaar in contact brengen’.

Aan deze criteria voldoen Facebook, Amazon en Google. Saillant detail: qua omzet valt Netflix buiten de concept wet met een omzet van ca. $16 miljard.

Bedrijven riskeren een boete van $1 miljoen per dag bij een overtreding. Opsteller van het concept is volgens bronnen van The Block Crypto de financiële commissie van de Huis van Afgevaardigden.

Volgens persbureau is er nog helemaal geen sprake van een meerderheid in het Huis. Zo is naar verluidt een deel van de Republikeinen tegen.

Goed voor bitcoin (BTC) en cryptomunten?

Is de groeiende weerstand tegen de Libra cryptomunt en blockchain een goede ontwikkeling? Volgens enkele marktvolgers wel.

Zo denkt Anthony ‘Pomp’ Pompliano, partner bij investeringsfonds Morgan Creek, dat het voorstel weinig kans van slagen heeft.

Daar sluit James Torado, managing partner bij digitale assetmanager BlocktownCap, zich bij aan. Hij ziet het als een ‘bullish’ signaal voor bitcoin (BTC):

Hoorzittingen deze week

Aanstaande dinsdag 16 juli en woensdag 17 juli moet David Marcus, blockchain lead bij Facebook, zich verantwoorden bij respectievelijk de Senaat (Banking Committee) en de Huis van Afgevaardigden (U.S. House Financial Services Committee).

Facebook kreeg onlangs een boete van $5 miljard voor het overtreden van Amerikaanse privacywet, zo meldt de Wall Street Journal.

Afbeelding: Wikipedia

Bronnen: Reuters / Bitcoinist

Lees meer over:
congresFacebooklibraVS

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...