Bank der banken: COVID-19 kan komst CBDC versnellen

Onderzoekers van de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) denken dat COVID-19 ervoor kan zorgen dat de adoptie van digitale betalingen toeneemt. Het moet het gesprek over central digital currencies (CBDC´s) versnellen.

De bank der banken heeft het, uiteraard, in dit soort zaken niet over bitcoin. Met een CBDC krijg je eigenlijk de huidige dollar of euro in een nieuw jasje: uitgegeven door een centrale partij die de baas is. Maar dan zonder de mogelijkheid tot het opnemen van cash.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Voorspelling

De BIB publiceerde hun voorspellingen op 3 april. COVID-19 zou de relatie van mensen met cash veranderen. Een opmerkelijke conclusie, want in de wetenschappelijke community lijkt er voorlopig geen duidelijk bewijs te zijn dat de verspreiding van het coronavirus vaak gebeurd via bankbiljetten.

De BIB schetst een duidelijk beeld: ´Of de bedenkingen terecht zijn of niet, de perceptie dat contant geld ziektes kan verspreiden kan het betaalgedrag veranderen van gebruikers en bedrijven.´

Digitaal betalen

Wij hebben daar al een leuke oplossing voor genaamd bitcoin, maar als bank heb je het daar natuurlijk niet over. Veel betalingen zijn al digitaal met traditionele valuta en de uitbraak van dit virus kan de boel versnellen.

Een probleem met digitale betalingen is echter dat mensen die geen bankrekening hebben, ook geen gebruik kunnen gaan maken van een CBDC. Tenzij je gratis en voor niets én zonder toestemming een wallet kunt openen. Een aspect dat bij bitcoin prima geregeld is, iedereen kan een adres aanmaken.

Contant vs digitaal

De BIB lijkt op dit moment zowel de cashroute als de digitaleroute open te houden: ´Als cash niet algemeen geaccepteerd is als betaalmiddel, kan dat een verschil creëren tussen degene met toegang tot digitale betalingen en degene zonder´, zeggen de onderzoekers.

En dát kan volgens de onderzoekers weer kansen bieden voor contant geld en zorgen voor een comeback.

Eigen geld

Met cash en bitcoin ben je baas over je eigen geld. Met een pure digitale valuta die wordt uitgegeven door een bank, heb je dat voordeel niet. Je bent dan (nog meer) afhankelijk van het systeem en de beleidsbepalers.

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...