Craig Wright betrapt op meerdere leugens in Britse rechtbank

5120 totale weergaven

Rechter James Mellor heeft in een schriftelijke uitspraak aangegeven dat Craig Wright, die beweert Satoshi Nakamoto te zijn, “uitgebreid en herhaaldelijk” heeft gelogen in zijn getuigenissen tijdens de rechtszaak tegen de Crypto Open Patent Alliance (COPA). Deze zaak draait om Wright’s beweringen dat hij de bedenker is van Bitcoin, wat volgens de rechter niet waar is. Hij is niet Satoshi.

Dat blijkt uit een artikel van CoinDesk. Ook de Nederlandse volger Arthur van Pelt heeft de zaak van Craig Wright regelmatig uiteengezet.

Vervalste Documenten

De meeste leugens van Wright hadden betrekking op vervalste documenten die zijn bewering moesten ondersteunen, aldus rechter Mellor. In zijn oordeel verklaarde hij dat de kwestie van een verbodsvoorziening – een juridische maatregel om de beklaagde te stoppen met bepaalde handelingen – zal worden besproken tijdens een Form of Order hearing, die na de uitspraak zal worden ingepland.

In maart concludeerde Mellor al dat Wright niet de persoon is achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto, de anonieme uitvinder van Bitcoin. Wright had destijds aangegeven zijn opties voor beroep te overwegen zodra het schriftelijke oordeel beschikbaar was.

Rechterlijke Uitspraken en Reacties

“Dr. Wright is niet de persoon die in de periode 2008 tot 2011 opereerde onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Dr. Wright heeft Bitcoin niet bedacht en is niet de auteur van de eerste versies van de Bitcoin-software,” aldus Mellor.

COPA, die als missie heeft om de adoptie van crypto te beschermen en bedreigingen tegen de nieuwe technologie te bestrijden, diende in 2021 een rechtszaak tegen Wright in. Tijdens de rechtszaak, die op 5 februari begon, beschuldigde COPA Wright van valsheid in geschrifte en meineed. COPA wordt gesteund door prominente figuren zoals Jack Dorsey, oprichter van Twitter, en de cryptobeurs Coinbase.

Mogelijke Vervolging

COPA heeft aangegeven verschillende maatregelen te willen nemen om te voorkomen dat Wright opnieuw beweert Satoshi Nakamoto te zijn en ontwikkelaars opnieuw aanklaagt. Ze overwegen ook om de Britse autoriteiten te vragen om meineed-aanklachten tegen Wright te onderzoeken vanwege zijn uitspraken tijdens het proces.

“De pogingen van Dr. Wright om te bewijzen dat hij Satoshi Nakamoto was/is, vormen een zeer ernstige misbruik van de gerechtelijke procedures,” verklaarde Mellor. Deze opmerking gold ook voor andere rechtsgebieden, zoals Noorwegen, waar Wright een bijna vijf jaar durend juridisch gevecht had tegen de Noorse bitcoiner Hodlonaut.

Bevriezing van Bezittingen

In maart legde Mellor een wereldwijd bevriezingsbevel op ter waarde van 6 miljoen Britse ponden ($7,6 miljoen) op de activa van Wright om te voorkomen dat hij deze naar het buitenland zou verplaatsen of kosten van het COPA-proces zou ontwijken. Op dat moment bedroegen de proceskosten van COPA 6,7 miljoen pond.

Lees meer over:
Craig Wrightmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...