Strijd om 820.000 Bitcoin (BTC): Craig Wright rechtszaak nadert climax voor jury

Craig Steven Wright, kortweg CSW, krijgt géén sanctie opgelegd door de rechtbank in Florida. De rechtszaak tussen Wright en Ira Kleiman wordt vanaf 31 augustus voor een jury behandeld.

CSW claimt al sinds 2013 om Satoshi Nakamoto te zijn, de anonieme bedenker van Bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is een proces dat minstens twee weken in beslag gaat nemen. Maar liefst 36 getuigen zijn er opgeroepen, waaronder Craig Wright, Ira Kleiman en de bekende spreker Andreas Antonopolous.

Rechtszaak Craig Wright vs. Ira Kleiman

Dat heeft districtsrechter Beth Bloom woensdag besloten. Ira Kleiman had de rechtbank op 21 mei verzocht om Wright te sanctioneren in plaats van een juryzaak. Want in de ogen van de verdediging van Kleiman heeft Wright o.a. meineed gepleegd en bewijsstukken (herhaaldelijk) vervalst.

Bekend is het voorbeeld: CSW leverde – om te bewijzen dat hij Satoshi is – een lijst met Bitcoin adressen aan. Echter, een deel van deze adressen zijn niet aan hem toe te schrijven. Vervalsing van bewijsstukken, oordeelt het team van Kleiman.

Een bitcoiner tekende namelijk eind mei 145 Bitcoin adressen af met de boodschap ‘Craig Wright is a liar and a fraud’. Om een bericht te signeren met een bitcoin adres heb je toegang tot het adres nodig.

Echter, voor rechter Bloom was het niet reden genoeg om Wright te sanctioneren. Wel stelt ze – impliciet – vraagtekens bij de geloofwaardigheid en het gedrag van de Australiër.

Saillant detail: ‘Faketoshi’ beroept zich nu ook op autisme en heeft daarvoor een medisch expert als getuige oproepen tijdens deze ‘trial by jury’.

In totaal komen er naar verluidt 36 getuigen aan bod, waaronder Craig Wright en Ira Kleiman. Maar ook bekende figuren zoals auteur en spreker Andreas Antonopolous en Gavin Andresen verschijnen voor de jury. Net zoals de huidige vrouw én ex-vrouw van Wright.

‘Besluit begrijpelijk’

De Nederlander Arthur van Pelt volgt de zaak op de voet. Volgens hem is het besluit van rechter Bloom te begrijpen.

Hij licht toe: ‘Een ‘default’ sanctie wordt niet zo snel toegepast door een rechter. Dan moet je het wel erg bont maken. Je moet er dan van het begin tot het einde op uit zijn om óók de rechtbank zelf voor de gek te houden met een vooropgezet plan’.

Volgens Van Pelt heeft CSW wel degelijk ‘obstructie’ gepleegd en een lijst met bitcoin adressen aangeleverd, waarvan in ieder geval een gedeelte iemand anders adressen zijn.

‘Maar dat is niet genoeg voor een sanctie. Deze uitspraak maakt niet zoveel uit, want zijn leugens en het frauduleuze bewijsmateriaal komt gewoon aan de orde bij de jury’.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Deze uitspraak lees ik dan ook niet als ‘Craig komt weg met fraude’, en dat is de schok waar de Bitcoin community nu doorheen moet. Hij komt namelijk niet weg met fraude’.[/penci_blockquote]

Strijd om 820.000 Bitcoin (BTC)

De inzet van deze rechtszaak die vanaf 31 augustus een vervolg krijgt: CSW claimt de bedenker van Bitcoin te zijn en de eerste ‘Satoshi-blokken’ te hebben gemined.

Wright claimt deze 820.000 Bitcoin te bezitten, hij zegt ze tenminste – op papier – ondergebracht te hebben in een Tulip Trading Trust. Maar tot nu toe ontbreekt elk bewijs daarvoor.

In eerste instantie leek het om 1,1 miljoen Bitcoin te gaan, maar dat aantal valt lager uit.

Ira Kleiman is de broer van de overleden Dave Kleiman, een voormalige zakenpartner van Wright. Zijn argumentatie is: als jij claimt Satoshi te zijn en je hebt samen met mijn broer die BTC gemined, dan hebben wij recht op de helft van de BTC die je destijds gedolven hebt. Bewijs het maar.

Kleiman hoopt voor de rechter af te dwingen dat een partnership tussen CSW én Dave Kleiman bewezen is, waarmee de erven – in theorie – recht hebben op 410.000 BTC.

Wright heeft via diverse moties op zijn beurt alle moeite gedaan om de rechtszaak te laten vernietigen. Het is namelijk de grote vraag of hij deze Bitcoin wel bezit of slechts maar een fractie daarvan.

Deze week spraken we voor de podcast Hup Bitcoin uitgebreid met Arthur van Pelt over deze rechtszaak.

Deze week in Hup Bitcoin: Arthur van Pelt!

Lees meer over:
Craig Wrightrechtszaak

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Bitcoin prijs nadert $67.000 nu nieuwe bitcoin uitstroom van GBTC $550 miljoen overschrijdt

Bitcoin rukt op naar recordhoogtes ondanks een verse opleving in de uitstroom van GBTC Bitcoin....

volgende Bitcoin halving 2024 Nieuws
De bitcoin koers blijft stijgen: aftellen naar halving in april is begonnen

De bitcoin gemeenschap bereidt zich voor op een belangrijke gebeurtenis in de cryptowereld: de volgende...

Nieuws
Bitcoin ETF’s hebben in 2 maanden ruim $10 miljard aangetrokken, goud ETF’s deden er 2 jaar over

BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) heeft in slechts zeven weken tijd $10 miljard aan beheerd...

Nieuws
Meer dan 100 miljard dollar Tether (USDT) gedrukt

Een nieuwe mijlpaal voor Tether's USDT. De stablecoin heeft een historische marktkapitalisatie van $100 miljard...

Dogecoin en meme coins Nieuws
DOGE Pumpt 70%, Gaat Dogecoin Nog Stijgen Deze Meme Crypto Rally?

Ben je te laat om in te stappen bij Dogecoin? De populaire meme token steeg...

Lees meer