UPDATE Beaxy blijkt niet eerste slachtoffer van ‘prijstruc’ met Ripple (XRP)

Update 14.30 uur – Beaxy is niet de eerste cryptobeurs die slachtoffer wordt van een ‘prijstruc’ met cryptomunt XRP van Ripple. De manipulatie was mogelijk doordat transacties op de blockchain van Ripple als ‘gedeeltelijk voltooid’ getoond kunnen worden, blijkt uit onderzoek van Decrypt.

Uit hun inventarisatie blijkt dat deze aanval al minstens 149 keer succesvol is uitgevoerd bij circa zestig (!) ruilbeurzen, waaronder bekende namen als HitBTC, Changelly en Bitpanda.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat is er aan de hand? Beaxy heeft bij het uitbetalen van XRP aan haar klanten de verkeerde parameters gebruikt. XRP gebruikt een interface waarbij een transactie kan worden getoond als ‘gedeeltelijk’ voltooid in plaats van ‘volledig betaald’.

Dat is bij andere blockchains niet mogelijk: daar is alleen de parameter ‘volledig betaald’ van toepassing.

Theoretisch kunnen er dus bij Ripple twee verschillende ‘ontvangen hoeveelheid XRP’ parameters in beeld zijn. Naar verluidt heeft Beaxy de verkeerde parameter gebruikt om XRP uit te betalen. Bij het instellen, moet ze namelijk direct de juiste parameter selecteren.

Wat hebben de hackers nu gedaan? Ze kochten een grote hoeveelheid XRP, maar hoefden slechts een fractie van dat bedrag te betalen.

Er treden vervolgens twee fouten op: de exchange registreert de gedeeltelijke betaling automatisch alsof deze is voltooid. Maar het verschil tussen de totale waarde van de aangekochte XRP en het (kleinere) aankoopbedrag, krijgen de hackers bijgestort op hun rekening. Vermoedelijk hebben de hackers met deze opbrengst aan XRP voor bitcoin (BTC) verkocht.

Beaxy heeft na de aanval aangekondigd dat de transacties teruggedraaid gaan worden.
————————————————————————————————————————————————————————-

Het eerdere nieuwsbericht van dinsdag 13 augustus:

De prijs van cryptomunt Ripple (XRP) is maandagavond Nederlandse tijd met 40% gedaald op cryptobeurs Beaxy. De crypto exchange spreekt zelf van een ‘ongewone activiteit met een zeer hoog volume’. Het lijkt te gaan om een ‘gecoördineerde verkoop’. De complete handel op de beurs is tijdelijk stilgelegd.

Ripple (XRP) prijs dipt 40% bij Beaxy

Wat is hier aan de hand? Cryptomunt XRP van Ripple werd op Beaxy verhandeld voor omgerekend 0,00001 BTC (1 sat, red). Op andere beurzen lag de prijs destijds op 0,00002637 (2637 sats, red). XRP bleek even voor een ongekende korting van 60% verhandeld te worden.

Als voorzorgsmaatregel is de handel stilgelegd en zijn opnames ook bevroren. De beurs wil daarmee voorkomen dat houders van XRP deze tegoeden aan de beurs onttrekken.

Intrekken transacties

Het is nog onduidelijk wat zich precies heeft afgespeeld bij deze relatieve beurs. Het bedrijf geeft in een blog en op Twitter uitleg over de situatie.

Het gaat om een ‘gecoördineerde verkoop van XRP’ waarbij er in een zeer kort tijdsbestek sprake is van ongekend hoge verkoopvolumes (zie onderstaande afbeelding, red). Blijkbaar was het mogelijk om grote hoeveelheden XRP in één keer te verkopen (‘double spending’).

UPDATE Beaxy blijkt niet eerste slachtoffer van 'prijstruc' met Ripple (XRP)

Als maatregel gaat het ‘relevante transacties op de beurs terugdraaien op het moment dat de manipulatie is ontdekt’.

Ook claimt de beurs dat de veroorzakers van deze prijsdip via een KYC-procedure zijn opgespoord. De beurs wil gedupeerde beleggers gaan terugbetalen.

Ripple heeft officieel nog niet gereageerd op het incident. De koers van XRP is op moment van schrijven $0.29 (-0,6%) volgens marktvorser Messari.

Doordat het volume van XRP verspreid is over tientallen beurzen, heeft dit incident geen invloed op de XRP prijs als zodanig.

De ruilbeurs Beaxy is twee maanden gelanceerd als nieuw handelsplatform nadat hackers getracht hebben hun infrastructuur bloot te leggen.

Destijds reageerde Beaxy als volgt.

Bron: Beaxy

Lees meer over:
exchangeRippleruilbeursXRP

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...