Crypto beurs Binance aangeklaagd in Canada

canada crypto binance

Canada zet zijn tanden in crypto beurs Binance. In mei 2023 kondigde Binance aan zich terug te trekken uit Canada, maar lokale autoriteiten hebben het onderzoek naar de beurs voortgezet. Binance is geconfronteerd met een nieuwe rechtszaak, waarbij de eisers beweren dat het bedrijf de lokale effectenwetten heeft overtreden.

Binance aangepakt in Canada

Het Hooggerechtshof van Ontario heeft op 19 april een motie gepubliceerd voor een collectieve rechtszaak tegen Binance. De aanklacht luidt dat de beurs crypto-derivaten aan particulieren heeft verkocht zonder registratie. Volgens de eisers, vertegenwoordigd door Christopher Lochan en Jeremy Leeder, verkocht Binance crypto-derivaten in strijd met de Ontario Securities Act en de federale wetgeving.

Ze eisen een schadevergoeding en nietigverklaring van onrechtmatige derivatenhandel. Tienduizenden gebruikers zijn volgens de dupe van de Binance praktijken.

“Het is opmerkelijk dat onder de handelaren in cryptoderivaten een groot aantal particuliere beleggers valt,” zo staat in de motie te lezen. Uit onderzoek van de Ontario Securities Commission (OSC) blijkt dat meer dan de helft van de Canadese cryptobeleggers $5.000 in de markt heeft.

Grootste cryptobeurs

Binance is de grootste cryptobeurs ter wereld. Het was in maart 2024 verantwoordelijk voor 58% van het totale spot trading volume onder centrale beurzen. Maar de exchange is ook actief op de derivatenmarkt en concurreert met onder meer Bybit, OKX en Bitfinex.

In juni 2021 heeft de cryptobeurs aankondigd om de activiteiten in Ontario te staken nadat de OSC had gewaarschuwd. “Als gevolg van het niet naleven van deze aangekondigde stopzetting van de verkoop, heeft de OSC begin 2022 de verdachten op de hoogte gesteld van haar voornemen om een bevel tot staking van de handel te zoeken,” staat in het nieuwe gerechtelijke document.

Zelfs nadat Binance zijn vertrek uit Canada aankondigde in mei 2023, hebben lokale autoriteiten de druk op de beurs voortgezet. “Het onderzoek van de OSC naar de verdachten is gaande,” zo is in de motie te lezen.

Lees meer over:
BinanceCanada

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...