Crypto- en bitcoin-adoptie: Zwitserland leidt de weg

Het vijfsterrenhotel The Dolder Grand in Zwitserland heeft aangekondigd dat gasten de rekening nu ook in bitcoin of ether kunnen betalen. In een tweet kondigde het luxe hotel in Zürich aan dat het de eerste faciliteit in zijn soort was die crypto-betalingen gaat accepteren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Inacta

De cryptobetalingsfunctie wordt gefaciliteerd door het fintechbedrijf Inacta. De firma heeft een app ontwikkeld die gasten in staat stelt om de hoteldiensten te betalen middels hun bitcoin wallet. Bity, een Zwitserse cryptocurrency exchange, zal de crypto omzetten in fiat. In de toekomst gaat Inacta het aantal cryptovaluta’s waarin klanten kunnen betalen ook uitbreiden.

Volgens Inacta’s blockchain adviserend hoofd, Roger Darlin, richt de app zich op ‘hodlers’: “It is aimed at customers who have built up legitimate cryptocurrency holdings and who don’t want to convert them into traditional currencies, such as Swiss francs. This also allows vendors, who may be cautious about handling cryptocurrencies directly, to accept payments from these clients.”

Avnet gaat samenwerking aan met BitPay

Dit nieuws valt samen met nieuws over Fortune 500 bedrijf Avnet, dat cryptobetalingen gaat accepteren middels een samenwerking met cryptobetaalbedrijf BitPay. Het Amerikaanse bedrijf is een van ’s werelds grootste distributeurs van elektronische componenten en geïntegreerde systemen (embedded solutions). Het heeft meer dan 15.000 medewerkers in zowel Azië, Europa en Noord-Amerika.

“With approximately 250,000 on-ledger Bitcoin transactions being made every day, we understand that the landscape is changing, and we’re positioning ourselves – and our clients – to be ready for it.”

Met crypto betalen bij de ‘Amazon van Zwitserland’

Het nieuws komt nog geen maand nadat de ‘Amazon van Zwitserland’ aankondigde bitcoin te gaan accepteren als betaalmiddel. De grootste Zwitserse retailer, Digitec Galaxus, gaat verschillende crypto’s accepteren in betalingen. Onder meer bitcoin, ether, OmiseGo, NEO, TRON, Litecoin, Binance Coin, XRP, Bitcoin SV, en Bitcoin Cash kunnen er gebruikt worden.

Digitec Galaxus was in staat dit mogelijk te maken via een samenwerking met Coinify. Terwijl de online retailer niets in rekening brengt voor de cryptobetalingen zal Coinify een toeslag van 1,5 procent in rekening brengen. Deze functie wordt echter alleen beschikbaar gesteld voor grote aankopen. Voor aankopen van minder dan 200 Zwitserse frank wordt crypto niet geaccepteerd.

Ook adoptie in Japan en Oekraïne

Terwijl de groeiende adoptie van cryptobetalingen door grote namen indrukwekkend is lijkt de toekomst nog rooskleuriger. Eind vorige maand kondigde Japan’s grootste spoorweg- en metro-operator aan dat het bitcoin als betalingsoptie overweegt. De Japan Railways (JR) Group is echter niet van plan om samen te werken met een aanbieder van cryptobetalingen. Het nutsbedrijf gaf aan een eigen betalingsinfrastructuur op te gaan zetten

Een ander overheidsorgaan dat overweegt om bitcoin als betalingsoptie in te voeren is het stadsbestuur van Kiev. Terwijl de autoriteiten van de Oekraïense hoofdstad het idee eerder hebben overwogen, maar toen het idee lieten vallen, zal het deze keer waarschijnlijk wel gaan werken met de introductie van elektronische tickets.

Bronnen: Avnet, Traders Union, CCN

Foto: Flickr / Gwydion M. Williams