Cryptobank Celsius vraagt uitstel van betaling aan

Cryptobank Celsius vraagt uitstel van betaling aan

Cryptobank Celsius heeft surseance van betaling aangevraagd bij de financiële toezichthouders. Dat maakt de firma in een persbericht bekend. Dat gaat in Amerika via een zogenaamde Chapter 11 aanvraag, eigenlijk een laatste strohalm vóór een faillissement. De federale rechtbank in New York stopt nu tijdelijk de vorderingen van schuldeisers.

Uitstel van betaling

Celsius zit in de financiële problemen en kan momenteel zijn schuldeisers niet betalen. De firma zegt dat de activa op de bedrijfsbalans tussen de 1 miljard en 10 miljard dollar bedragen, een behoorlijke ruime marge. Maar de uitstaande schulden bedragen in hun ogen grosso modo hetzelfde.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het zou in totaal om ruim 100.000 schuldeisers gaan, zo blijkt uit berichtgeving van The Block die de aanvraag heeft achterhaald. Pharos USD Fund SP en Pharos Fund SP als de grootste schuldeisers, samen goed voor een vordering van 81 miljoen dollar. Andere genoemde schuldeisers zijn onder meer ICB Solutions, The Caen Group LLC, Alameda Research, B2C2 en Covario AG.

Celsius verklaart 167 miljoen dollar aan cash op de balans te hebben. Dat moet genoeg liquiditeit bieden om lopende rekeningen te betalen. Al acht aan Celsius gelinieerde bedrijven hebben zich failliet verklaard.

De cryptobank is een platform waarom consumenten en ook bedrijven rente kunnen ontvangen op hun ingelegde crypto activa. Naar eigen zeggen had het bedrijf op het hoogtepunt van haar bestaan 10 miljard dollar aan activa onder beheer en 1,7 miljoen klantenaccounts.

Het bedrijfsmodel van Celsius was echter verlieslatend, waardoor de beloofde rendementen aan de eindklanten niet meer haalbaar bleken. Ook had Celsius op zijn beurt weer geld geleend bij andere cryptobanken, en kon het niet meer aan de aflossingsverplichtingen voldoen. Onder meer door het verdampen van 'stablecoin' TerraUSD en de bijbehorende token Luna heeft Celsius in korte tijd veel geld verloren.

Lees meer over:
Bitcoin

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties