Cryptobeurs Binance minder populair, DEX’s in opkomst

413 totale weergaven
binance cryptobeurs DEX |

Cryptobeurs Binance is minder populair, terwijl decentrale beurzen (DEX’s) in opkomst zijn. Gaan ook concurrenten zoals Bybit en OKX van profiteren?

Cryptobeurs Binance minder populair, DEX’s in opkomst

Binance verliest marktaandeel aan kleinere concurrenten, terwijl gedecentraliseerde beurzen (DEX’s) aan momentum winnen. De grootste cryptobeurs ter wereld ziet zijn marktaandeel met 13% zakken op basis van het spot-handelsvolume op jaarbasis. Het aandeel is gedaald van 52,5% in oktober 2023 naar het huidige marktaandeel van 39,5%.

Naast de daling in spot-handel is het marktaandeel van Binance in de crypto-derivatenmarkt ook met 8,4% gedaald. Een daling van 50,9% in oktober 2023 naar 42,5% in oktober 2024, volgens een onderzoeksrapport van 0XScope.

Het rapport benadrukt dat kleinere beurzen, zoals Bybit, Bitget en OKX, hebben geprofiteerd van het dalende marktaandeel van Binance:

“Bybit steeg van de 7e plaats vorig jaar met een marktaandeel van 3,2% naar net achter Binance op de 2e plaats met 8,51%, meer dan een verdubbeling van hun aandeel. Ondertussen klom OKX, nu de op twee na grootste spot-beurs, licht van 5,4% naar 6,38%.”

Het groeiende marktaandeel van Bitget, dat steeg van 7% naar 10,28%, is te danken aan een toenemende focus op educatieve initiatieven, gebruikersgerichte beursontwikkeling en recente strategische samenwerkingen, aldus Gracy Chen, CEO van Bitget, die aan Cointelegraph vertelt:

“De samenwerking van Bitget met prominente atleten zoals Lionel Messi en wereldwijde sportteams zoals Juventus helpt vertrouwen en herkenning op te bouwen, wat nieuwe gebruikers naar het platform trekt.”

Grootste cryptobeurs

Ondanks het dalende marktaandeel blijft Binance de grootste gecentraliseerde cryptobeurs (CEX) ter wereld, met ruim $14,8 miljard aan handelsvolume en gemiddeld 11,8 miljoen wekelijkse bezoeken, volgens gegevens van CoinMarketCap.

binance DEX

DEX-handel in opkomst Gedecentraliseerde beurzen vormen een groeiende bedreiging voor gecentraliseerde beurzen. In het afgelopen jaar zijn de DEX-handelsvolumes “aanzienlijk groter” en hebben voor het eerst sinds december 2021 in maart en juni de grens van $250 miljard per maand overschreden.

binance DEX

Op 17 oktober bedroeg het DEX spot-handelsvolume ten opzichte van gecentraliseerde beurzen 13,6%, wat betekent dat voor elke $1 miljard verhandeld op gecentraliseerde beurzen, er $136 miljoen is verhandeld op gedecentraliseerde platforms.

CEX-handel blijft domineren onder crypto-investeerders

In het afgelopen jaar hebben de 22 grootste gecentraliseerde beurzen gezamenlijk $54 biljoen aan handelsvolume verwerkt. Binance was verantwoordelijk voor ruim $22,5 biljoen van dat handelsvolume, ondanks het dalende marktaandeel in de spotmarkt. De cryptobeurs herstelt zich na aanzienlijke juridische problemen wereldwijd.

In juni 2023 klaagde de SEC Coinbase en Binance aan wegens vermeende schendingen van effectenwetten. In de rechtszaak tegen Binance beweerde de SEC dat het bedrijf en zijn oprichter, Changpeng Zhao, miljarden aan gebruikersfondsen hadden verduisterd.

Ondanks dat er geen bewijs is van verduistering van gebruikersfondsen, werd Binance beschuldigd van schending van de anti-witwaswetten en schikte het bedrijf door een van de grootste strafrechtelijke boetes in de geschiedenis te betalen, ter waarde van $4,3 miljard.

Lees meer over:
Binancecryptobeursdex

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...