Cryptojurist: dit moeten cryptobedrijven weten over het anti-witwasregister

Door cryptojurist Clint Cabell – Vanaf 2020 zijn ondernemingen verplicht om hun eigenaren of de personen, die feitelijk de touwtjes in handen hebben in te schrijven in het zogeheten UBO-register. Dit is een implementatie van de Europese anti-witwasrichtlijn, die is uitgewerkt in het wetsvoorstel wijziging Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme (Wwft). Het doel van het register is om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan. Wat zijn de gevolgen voor cryptobedrijven?

Lees meer – Cryptojurist Clint Cabell: is bitcoin aan te merken als geld?

Wat is een UBO?

UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’, de eigenaar of degene die uiteindelijk zeggenschap heeft over de onderneming, stichting of vereniging.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bij een bv of nv gaat dit om personen die meer dan 25% van de aandelen bezitten of personen die feitelijk zeggenschap hebben over de onderneming. De nieuwe definitie van de UBO staat nog niet vast, maar komt in de Wwft te staan.

Anti-witwasregister

In Nederland gaat het UBO-register deel uitmaken van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het wordt dan ook geïmplementeerd met een wijziging van de Handelsregisterwet 2007.

Het handelsregister moet op 10 januari 2020 in alle EU-lidstaten van kracht zijn. Alle lidstaten moeten dan ook een UBO-register hebben.

Voor wie geldt de UBO-registratieplicht?

De registratieplicht geldt voor vrijwel alle organisaties. De enige ondernemingen die zijn uitgezonderd van de registratieplicht zijn eenmanszaken en beursgenoteerde vennootschappen.

Welke gegevens zijn openbaar?

De voor- en achternaam, geboortemaand en -jaar, nationaliteit, woonstaat en de aard en omvang van het economisch belang van de UBO worden openbaar. Er kan alleen gezocht worden op naam van de onderneming, niet de naam van de UBO.

De bevoegde autoriteiten kunnen wel alle gegevens inzien waaronder het BNS, de geboortedatum, het woonadres, het identiteitsbewijs en aanvullende documenten waaruit het economisch belang van de UBO blijkt.

Uitzonderingen

Een UBO kan een verzoek tot afscherming van zijn UBO-informatie indienen bij de KvK. Deze waarborg is er om de privacy van de UBO te beschermen.

Bijvoorbeeld wanneer bij openbaarmaking de UBO wordt blootgesteld aan onder meer een onevenredig risico, ontvoering, chantage, afpersing, geweld of intimidatie.

Cryptobedrijven

Financiële instellingen en andere poortwachters hebben de plicht om ongebruikelijke transacties te melden bij de FIU (Politie) op grond van de Wwft. De uitzondering op afscherming van gegevens zal niet gelden voor meldingsplichtige entiteiten.

Dit zijn bijvoorbeeld ook cryptobedrijven als aanbieders van bewaarportemonnees en aanbieders van wisseldiensten mits zij de vereiste Wwft-vergunning kunnen krijgen voor hun bedrijfsvoering. Aanbieders van cryptovaluta zoals bitcoin en ethereum hebben te maken met honderdduizenden klanten.

Twee wetsvoorstellen

Er zijn momenteel dus twee wetsvoorstellen die de Wwft wijzigen. Deze wetsvoorstellen moeten vóór 10 januari 2020 volledig geïmplementeerd zijn in de Nederlandse wet.

Het register en de Wwft zijn ingrijpend voor meldingsplichtigen, crypto-ondernemers en de overheid. Eén van deze veranderingen is het kostenplaatje. Daar schrijf ik de volgende keer over.

Over Crypto Compendium

Als u een geïnteresseerd bent in een uitgebreidere uitleg met voorbeelden en een stappenplan om er zeker van te zijn dat de juiste bedragen opgeeft, neem dan content op met Clint Cabell (Linkedin). Hij is als cryptojurist gevestigd in Rotterdam en oprichter van Crypto Compendium.

Als u meer wilt weten over de vergunningseisen, de vergunningsaanvraag of een andere vragen heeft over de Wwft-wijziging neem dan contact op met Crypto Compendium. Wij hebben tools ontwikkeld waarmee u zich zo goed mogelijk kunt voorbereiden op het aanstaande vergunningstelsel.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”George Orwell”]Als je een geheim wilt bewaren, moet je het ook voor jezelf verbergen. [/penci_blockquote]

[penci_related_posts dis_pview=”no” dis_pdate=”no” title=”Meer van Clint Cabell” background=”” border=”” thumbright=”no” number=”4″ style=”grid” align=”none” withids=”18912, 23600, 20138, 17523″ displayby=”recent_posts” orderby=”rand”]

Lees meer over:
cryptobedrijvendata