SEC-voorzitter zet deur naar Bitcoin ETF op een kier

De voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond Gary Gensler vertelde gisteren (dinsdag, red.) zijn visie over de cryptomarkt. Hij is van mening dat "ze op dit moment niet genoeg bescherming voor beleggers in de cryptomarkt hebben."

Bitcoin regulering

Het was een van de meest uitgebreide uitlatingen die de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC) de laatste tijd over de cryptomarkt heeft gedaan. Gensler was stellig:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Eerlijk gezegd lijkt het op dit moment meer op het Wilde Westen."

Toch is hij duidelijk: Bitcoin is een 'klasse' apart: “Bitcoin is en kan in de toekomst de katalysator zijn voor een verandering in de wereld van finance en geld." Ook verwees hij verscheidene keren naar Satoshi Nakamoto, zoals te lezen is in het transcript. Hij noemt de naam Nakamoto maar liefst negen keer!

De verklaringen waren van tevoren opgesteld en gisteren openbaar gemaakt door de SEC. Gensler benadrukte wel dat hij voor zichzelf sprak en niet voor de commissie zelf. Hij legde de prioriteit vooral bij de regelgeving.

Hij ziet zichzelf als iemand die 'technologie-neutraal' is, maar beweerde ook dat hij 'alles behalve politiek-neutraal' is.

"Als er nieuwe technologieën komen, moeten we er zeker van zijn dat we onze belangrijkste beleidsdoelen bereiken."

Daarmee richtte hij zich vooral op tokens die als effecten (securities) worden geclassificeerd, Decentralized Finance (DeFi), stablecoins en exchange traded funds (ETF). Wat betreft het eerste onderwerp verwees Gensler naar et standpunt van zijn voorganger, Jay Clayton:

"Ik ben het eens met voorzitter Clayton. Mensen die deze tokens kopen, anticiperen meestal op winst, en er is een kleine groep ondernemers (...) die de projecten koesteren. Ik geloof dat we nu een cryptomarkt hebben waar veel tokens niet-geregistreerde effecten kunnen zijn, zonder vereiste openbaarmakingen of het markttoezicht."

Cryptobeurzen en stablecoins

Ook ging hij in op cryptobeurzen. Hij ziet dat de exchanges vaak meer dan 50 of soms wel 100 verschillende tokens aanbieden. Iedere token heeft weer z'n eigen verhaal. Ook ziet hij een groot verschil met aandelenbeurzen die níet 24/7/365 open zijn en waar aandelen bínnen het platform blijven.

De cryptomarkt is wat dat betreft extreem open. Tokens gaan de hele wereld over, ook al zijn Amerikaanse traders van veel buitenlandse beurzen buitengesloten. VPN's maken het mogelijk dat beleggers toch gevaar lopen.

Gensler beaamt dat de stablecoins groeien en groter worden: "bijna driekwart van de handel op alle cryptobeurzen vindt plaats tussen een stablecoin en een andere token." Hij ziet hier vooral uitdagingen rondom antiwitwassen, het naleven van belastingen en sancties.

Exchange traded funds

Tijdens de toespraak leek Gensler niet onwelwillend te zijn tegenover de langverwachte exchange traded funds (ETF):

"Ik verwacht dat er aanvragen zullen worden gedaan met betrekking tot exchange-traded funds (ETF's) onder de Investment Company Act ('40 Act). (...) Gezien het belang van belangrijke beschermingen, kijk ik uit naar de beoordeling door het personeel van dergelijke aanmeldingen, vooral als die beperkt zijn tot deze CME-verhandelde bitcoin-futures."

Tot dusver zijn tal aanvragen voor een Bitcoin ETF afgewezen. 'Crypto Mom' stond er lange tijd alleen voor als pro-bitcoin commissaris. Nu lijkt de nieuwe voorzitter Gensler niet geheel negatief te zijn over een mogelijke ETF.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!