Curator QuadrigaCX: “We kunnen $30 miljoen aan claims betalen”

869 totale weergaven

De curator van de gevallen Bitcoin beurs QuadrigaCX heeft 171 miljoen dollar aan claims ontvangen van gedupeerde beleggers. Maar ze kunnen maar een deel uitkeren.

Gevallen beurs

Maar curator Ernst & Young zegt maar 30 miljoen dollar uit te kunnen keren, zo meldt CoinTelegraph. Op 15 april 2019 ging de exchange failliet. De overleden oprichter Gerard Cotten had als enige toegang tot de fondsen van de beurs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat blijkt uit een update (PDF) die E&Y bij de rechtbank in Ontario, Canada heeft ingediend. Daarin staan een aantal interessante cijfers opgesomd.

E&Y heeft 29,8 miljoen dollar aan bedrijfsactiva weten veilig te stellen. Klanten hebben in totaal 17.053 claims ingediend.

Het gaat om 90,2 miljoen aan Canadese dollars en 6 miljoen aan Amerikaanse dollars. Daarnaast gaat het om 24.427 Bitcoin (BTC) en een groot aantal andere cryptocurrency’s. In totaal is er voor 171 miljoen dollar geclaimd.

E&Y meldt dat Cotten bewezen heeft gehandeld met de cryptocurrency’s van ruim 76.000 klanten. Cotten is op december 2018 overleden, waarna de exchange direct in de problemen kwam.

Uit onderzoek bleek dat een substantieel deel van de klantenfondsen in handen kwam van schaduwbank Crypto Capital. Dat is een naam die ook opduikt in het iFinex dossier.

De curator heeft tot nu toe 29,8 miljoen dollar bij elkaar weten te sprokkelen. Onder meer door de bezittingen van Cotten te liquideren in samenspraak met zijn weduwe. De eiser krijgen uitbetaald in Canadese dollars tegen de koers van 15 april 2019 (de faillissementsdatum) of 5 februari 2019, de dag dat gebruikers de exchange niet meer konden bereiken.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...