Dapper Labs schikt collectieve rechtszaak over NBA Top Shot NFT’s voor $4 miljoen

2157 totale weergaven

Dapper Labs heeft onlangs een schikking getroffen in een rechtszaak met ontevreden klanten die beweerden dat het NBA Top Shot NFT’s verkocht als ongeregistreerde effecten.

Details en gevolgen

Dapper Labs, het bedrijf achter NBA Top Shot en andere digitale verzamelobjecten, heeft ingestemd met een schikking van $4 miljoen om een rechtszaak te beslechten die was aangespannen door ontevreden klanten.

In de rechtszaak werd beweerd dat Top Shot NFT’s onwettig als effecten werden aangeboden. Het schikkingsbedrag zal worden verdeeld om getroffen gebruikers te compenseren, juridische kosten te dekken en administratieve kosten te betalen.

Volgens CEO Roham Gharegozlou vereist de schikking dat gebruikers die Dapper aanklagen afstand doen van hun claims dat Top Shot NFT’s effecten zijn. Dapper Labs verklaarde dat deze schikking hun overtuiging versterkt dat NBA Top Shot Moments geen effecten zijn onder de federale wetgeving. Met deze juridische duidelijkheid wil het bedrijf zijn groei en innovatie voortzetten.

Juridische achtergrond en beschuldigingen

In 2021 klaagde een groep gebruikers Dapper Labs aan met de bewering dat de NBA Top Shot Moments niet-geregistreerde effecten waren waarvan de waarde afhing van het algemene succes van het project. De aanklagers beschuldigden Dapper Labs ook van marktmanipulatie en het beperken van de mogelijkheid voor gebruikers om geld op te nemen en NFT’s te verhandelen.

Ondanks deze beschuldigingen hield Dapper Labs vol dat hun NFT’s eerder verwant waren aan digitale basketbaltradekaarten dan aan waardepapieren. In februari 2023 stond een federale rechter echter toe dat de rechtszaak doorging, waarbij hij opmerkte dat Top Shot NFT’s aan de criteria voor effectenaanbiedingen zouden kunnen voldoen vanwege hun afhankelijkheid van Dapper’s Flow blockchain. Volgens de rechter is de Flow blockchain minder gedecentraliseerd dan andere netwerken zoals Bitcoin of Ethereum.

Reacties van het bedrijf

CEO Roham Gharegozlou benadrukte dat de Flow blockchain voldoende gedecentraliseerd is en niet gecontroleerd wordt door Dapper Labs, met toezicht door de onafhankelijke Flow Foundation. Dapper Labs ziet deze schikking als een belangrijke stap in het handhaven van de eerlijkheid van de markt en het naleven van wettelijke normen, terwijl de focus ligt op het leveren van hoogwaardige ervaringen voor hun gebruikers.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....