Data Dinsdag: 1,8 miljoen BTC van miners die hodlen, hashrate op record

Data Dinsdag, onze wekelijkse rubriek waarin we de on-chain statistieken over Bitcoin uitlichten aan de hand van data van CryptoQuant en Glassnode. In deze editie: miners die hodlen, de hashrate op een record en adressen in het groen.

Bitcoin rekenkracht

Beginnend met de rekenkracht: vanochtend meldde CryptoQuant dat deze metric een nieuwe recordhoogte bereikte. Momenteel gaan er ongeveer 179,4 Exahashes per seconde ingelegd door alle miners in de wereld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als je dat getal uitschrijft komt het neer op 179.400.000.000.000.000.000 hashes die iedere seconde (!) worden gegokt en/of berekend. Dit gaat non-stop zo door.

Eens in de gemiddeld 10 minuten zit hier een juiste 'nonce' tussen, die de miner het recht geeft een nieuw block te maken. En dan begint het hele spel opnieuw af aan.

Data Dinsdag: 1,8 miljoen BTC van miners die hodlen, hashrate op record

Miners sparen btc

Een terugkerende rubriek in Data Dinsdag is het gedrag van de miners. Want dit is de laatste weken erg opmerkelijk. Waar de koers naar ongekende hoogten schoot, blijkt dit voor miners juist geen reden te zijn om wat winst te pakken.

De indicator genaamd 'All Miners Outflow' staat erg laag. Hetzelfde geld voor de Miners' Position Index, een metric die op een iets andere manier eenzelfde patroon in kaart brengt.

Data Dinsdag: 1,8 miljoen BTC van miners die hodlen, hashrate op record

Wat is er aan de hand? Je zou namelijk zeggen dat de miners elke dag kosten maken met de elektriciteits- (en in mindere mate operationele) kosten. Moeten ze dan niet verkopen?

Michael Saylor legde het onlangs op Twitter uit: als miners hun bitcoin hodlen en de kosten dekken met andere inkomsten, zoals equity of schulden, dan drijft dit de prijs van bitcoin op. Het maakt de 'supply shock' alleen maar heftiger. Zo gebruik je het (falen van) het huidige systeem, om optimaal voordeel te halen uit het nieuwe systeem.

Saylor deed met MicroStrategy hetzelfde: hij schreef voor meer dan een miljard aan senior notes uit, om daarmee bitcoin op te kopen.

Dezelfde trend is ook terug te zien in een andere statistiek: de balans op de adressen van miners. Momenteel staat er naar verluidt ongeveer 1,8 miljoen bitcoin op de balans van miners. Het is alweer bijna drie maanden geleden dat miners tezamen zoveel bitcoin in bezit hadden.

Adressen op winst

Tot slot zijn er momenteel ruim 36 miljoen adressen met daarop een beetje bitcoin die op winst staan. Het zijn nagenoeg alle adressen met überhaupt een balans, gezien de koers dicht tegen de all-time high aan staat. Glassnode noemt dit de Non-Zero Bitcoin Addresses.

Data Dinsdag: 1,8 miljoen BTC van miners die hodlen, hashrate op record

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
data dinsdagon-chain