Decentraal chatten met decentraal geld

933 totale weergaven

Zit jij al op Nostr? Het zou zomaar een openingszin kunnen zijn voor bitcoiners die (al) diep in de rabbithole zitten. Maar tegelijk is het een onbekend en nieuw fenomeen.

Nostr

In de laatste Lightning Focus schreef Edward over deze softwarelaag. De ietwat bijzondere naam staat voor “Notes and Other Stuff Transmitted by Relays”.

Het heeft de bedoeling om sociale netwerken vrij en open te maken zonder de controle aan een enkel bedrijf over te dragen. Het lijkt op het huidige Twitter, maar het biedt een censuurbestendige, real-time database.

Het heeft inmiddels enkele prominente gebruikers, zoals Jack Dorsey en Edward Snowden en ook veel linkjes met bitcoin. Nagenoeg alle clients hebben het lightning netwerk ingebouwd via lightning adressen.

Dorsey gaf de ontwkkeling een groot compliment: “This is exactly what early/pre 5000 users Twitter felt like. But better.”

Nostr gaat als de bliksem

In de nieuwste Lightning Focus dook Edward ook in andere actualiteiten, zoals een proefschrift van de Universiteit van Twente over de decentralisatie en effectiviteit van lightning.

L.W. Perik kwam tot de conclusie dat er veel grote centrale hubs zitten in het netwerk: 35% van alle nodes heeft in ieder geval één kanaal met de grootste 250 nodes. Dat kan beter, zou je zeggen. En 63% van de lightning nodes zijn ergens gehost.

Nostr gaat als de bliksem

Verder: inloggen met LNURL, geld voor Breez en fiat op bitcoinrails. Maar dus ook een uitgebreide uitleg over Nostr en hoe jij decentraal kunt chatten in combinatie met decentraal geld. Je leest de volledige Focus-editie hier.

Bitcoin Focus

Het hele verhaal lees je als premium artikel op Bitcoin Focus. Met de kortingscode WELKOMBIJFOCUS kun jij voor 1 euro voor een volle maand alle toffe verhalen (terug)lezen – waaronder dus dit interview met ZNIP – terwijl je drie keer per week nieuwe edities kunt lezen.

Oh, en er staat een serie voor de deur over een circulaire bitcoin-economie in de Filipijnen! Gebruik de code WELKOMBIJFOCUS bij het inschrijven op de premium-pagina en lees drie keer per week unieke content!

Lees meer over:
Bitcoin Focus