Democraat Josh Gottheimer komt met wetsvoorstel om markt voor stablecoins te reguleren

Josh Gottheimer is actief als afgevaardigde voor de staat New Jersey en heeft met zijn team een wetsvoorstel samengesteld om de markt voor stablecoins te reguleren. Het is interessant om te zien hoe wetgevers zich in de Verenigde Staten, maar ook wereldwijd, meer zorgen maken om de ontwikkeling van stablecoins dan de adoptie van bitcoin.

Wetgevers zien stablecoins als een markt die kwetsbaar is voor manipulatie, criminele activiteit en twijfelen over de kredietwaardigheid van de uitgevers van stablecoins. In het wetsvoorstel van Gottheimer staat een plan om bepaalde stablecoins te certificeren en als het ware een monopoliepositie te geven in de markt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Stablecoins met 100 procent reserves

Het idee is om de gekwalificeerde stablecoins te laten werken met een reserve van 100 procent. Stablecoins die volledig gedekt zijn door Amerikaanse schulden of andere assets die de Office of the Comptroller of the Currency geschikt acht als onderpand.

“Ik denk dat we de innovatie in de markt niet tegen moeten werken. We zijn dan ook veel in overleg geweest met de Blockchain Association en andere spelers in de markt om tot een goed voorstel te komen”, aldus Gottheimer over de plannen.

De wetgeving van Gottheimer is er echter nog lang niet door, daar het allereerst een consultatieronde met input van Capitol Hill en de markt moet overleven. Het is echter de eerste serieuze poging om een wetgevingskader te scheppen voor een tot nu toe ondoorzichtige industrie.

Stablecoins van onder andere Tether en Circle Internet Financial zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Veelal vormen deze munten een brug tussen de volatiele markt voor bitcoin en andere cryptocurrency’s en de relatief stabiele Amerikaanse dollar.

Goede stap in richting bitcoin spot ETF

Mocht het wetsvoorstel van Gottheimer de eindstreep halen, dan kan dat een goede stap in de richting van een Amerikaanse spot bitcoin ETF zijn. Een beleggingsproduct waar de hele industrie op zit te wachten, maar waar de Securities and Exchange Commission (SEC) tot op heden nog teveel beren op de weg voor zag.

Met name manipulatie van de markt, onder andere via stablecoins van ondoorzichtige uitgevers, vormt volgens de SEC een obstakel om een spot bitcoin ETF te accepteren. Mocht er meer zekerheid komen op dit punt in de markt, dan kan dat een spot bitcoin ETF dichterbij brengen.

Dat is vooral interessant omdat het voor veel grote partijen een eenvoudig middel is om voor het eerst in bitcoin te stappen. Pensioenfondsen en andere institutionele beleggers kunnen vaak vanwege de relatief strenge regels geen fysieke bitcoin kopen. Een spot bitcoin ETF brengt daar verandering in, waardoor er een vloedgolf aan geld richting bitcoin kan stromen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....