Deze belangrijke Amerikaanse beurs wil primeur: handel in een Bitcoin ETF

Cboe wil een Bitcoin (BTC) fonds van vermogensbeheerder Fidelity gaan verhandelen. Ondanks dat er nog veel onzekerheid is omtrent het reguleren van bitcoin exchange traded funds (ETF's).

Cboe vraagt handel in Bitcoin ETF aan

Cboe is samen met CME een belangrijk platform voor professionele handelaren om te handelen in bitcoin futures. Ze hebben maandag een 98-pagina tellede aanvraag ingediend bij de Securities & Exchange Commission.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat is de toezichthouder op de Amerikaanse effectenmarkt, de evenknie van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het doel is om consumenten te beschermen tegen risicovolle beleggingsproducten en financiële misdrijven op te sporen die niet stroken met de effectenwet.

Cboe wil graag het zogenaamde Wise Origin Bitcoin Trust van Fidelity gaan aanbieden. Naar eigen zeggen heeft de exchange het product uitvoerig gecontroleerd en als goed bevonden.

Dat de markt haast krijgt met nieuwe producten, is een logisch gevolg van de prijsactie sinds eind 2020. De bitcoin prijs heeft een rendement van 550% de afgelopen 12 maanden.

Toch is het maar de vraag of het allemaal zo snel gaat, want de SEC neemt zijn tijd.

SEC neemt zijn tijd

Via een ETF hebben beleggers blootstelling aan de (toekomstige) prijsontwikkeling van bitcoin, zonder deze te hoeven te bezitten of te bewaren. Daarmee is het een laagdrempelige manier om exposure te hebben.

Inleggers krijgen hun rendement (of verlies) uitgekeerd in dollars en niet in bitcoin. Deze manier van beleggers heeft voor zakelijke beleggers in de VS een boekhoudkundig voordeel.

Met de kersverse voorzitter Gary Gensler had de markt gehoopt op meer slagkracht. Maar in zijn eerste toespraak was Gensler vooral heel voorzichtig. Zijn voornaamste boodschap: particulieren hebben vooral bescherming nodig, want deze cryptovaluta zijn veel te volatiel.

Cboe heeft zich eerder ook sterk gemaakt voor de Bitcoin ETF van Van Eck, maar daarvan is bekend dat de SEC pas volgende maand daar een besluit over neemt.

Geduld is geboden op de Amerikaanse markt, terwijl bij buurland Canada een groeiend aantal ETF's gretig aftrek vinden bij investeerders, ook uit Amerika.

Geruchtenstroom

Op Twitter nemen de geruchten over een komende ETF alleen maar toe. Maar formeel heeft de SEC dus nog niets goedgekeurd.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
CBOEETF

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...