Directeur Amerikaanse inlichtingendiensten: ‘Wat als de dollar valt?’

De directeur van de nationale inlichtingendienst van de Verenigde Staten is opzoek naar een postdoctoraal onderzoeker om doemscenario’s voor de Amerikaanse dollar te onderzoeken. De vacature staat nog tot 28 februari open, mocht je interesse hebben.

De Director of National Intelligence (ODNI) dient als hoofd van de Intelligence Community van de VS.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Reservemunt van de wereld

De onderzoekersvraag is duidelijk: wat gebeurt er als de dollar de status van wereld reservemunt verliest?

Volgens de ODNI is dit het eerste onderzoek van dit soort op dit gebied. Zelf noemen ze het ‘unpredictable events’. Het is aan de onderzoeker om met mogelijke scenario’s te bekijken en daar de mogelijke gevolgen daarvan in te schatten.

Studie

Opvallend is dat deze studie en dit onderzoek valt onder de het National Counterproliferation Center. Zij zijn verantwoordelijk voor het bestrijden van de verspreiding van massavernietigingswapens.

Een van hun taken is het voorkomen van de financiering van terrorisme. Volgens CoinDesk zullen de resultaten worden gedeeld onder alle Amerikaanse inlichtingendiensten.

Onderwerpen

Een van de onderwerpen voor de onderzoeker is de opkomst van bitcoin (BTC). ‘Cryptocurrency enthusiasts’ en digitale currency’s van andere centrale banken worden als realistische gevaren gezien voor de dollar. Er wordt gewezen naar bijvoorbeeld China en India.

Als bitcoin of dus een andere digitale valuta van een centrale bank de macht grijpt dan verliest Amerika met de dollar een belangrijk wapen.

Voorbereiden

Het gaat verder: ”De VS moet doemscenario’s in kaart brengen en zich voorbereiden op gebeurtenissen die het financiële speelveld drastisch kunnen veranderen.”

Er wordt met een schuin oog gekeken naar eerdere ‘black swan events’. “History doesn’t repeat itself but it often rhymes”. En als er iets duidelijk wordt uit onze geschiedenis is het wel dat tot nu toe alle wereldmachten en wereldmunten uiteindelijk hun plekje zijn verloren…

Het is geen makkelijk baantje. De onderzoeker moet thuis zijn in artificial intelligence, deep learning en statistiek.

Lees meer over:
Amerikadollar

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...