Directeur Fidelity deelt ‘herziene’ editie van Stock-to-Flow model van bitcoin

De koers van bitcoin is weer tot onder de $29.500 gedaald. Voor de langere termijn zijn analisten echter nog steeds overwegend positief.

Vergeleken met aandelen

De correlatie van bitcoin met de aandelenmarkt is de laatste maanden erg hoog. Analist TechDev valt echter iets opvallends op. Hij bekijkt de marktkapitalisatie van de algehele cryptomarkt (bitcoin + altcoins) en legt deze over de Nasdaq heen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Of anders gezegd: hij deelt de waarde van alle cryptovaluta door de waarde van de Nasdaq.

Hij ziet een terugkerend patroon: een 'bearmarkt' van zo'n 469 dagen vanaf het moment dat de koers een top maakt. Momenteel zitten we bijna aan het einde van zo'n periode. Prijsbewegingen zijn geen exacte wetenschap en hebben tevens geen voorspellende waarde, maar opmerkelijk is het wel.

Directeur Fidelity deelt 'herziene' editie van Stock-to-Flow model van bitcoin

Lange termijn

Het zal de gepopte en gemazelde bitcoiner niet zijn ontgaan: bitcoin staat ver onder het beroemde (of beruchte) Stock-to-Flow model. De 'voorspelling' dat bitcoin eind 2021 op de $100.000 zou staan, is niet gelukt en daarmee lijkt het model geïnvalideerd.

Jurrien Timmer, directeur bij Fidelity, pakt het model er weer eens bij. Hij erkent dat het tekort geschoten is, maar dat er ook wel een interessante gedachte achter zit.

De analist heeft een aantal aanpassing gedaan, waarvan hij beweert dat dit S2F in een ander perspectief kan zetten:

"Het is tijd voor een nieuwe kijk op de vraag- en aanboddynamiek van Bitcoin."

Timmer, wiens familie in Nederland woont, noemt dat het goed is om iets conservatiever naar de aanbodcurve van bitcoin te kijken. Hij vond het te simpel om puur het inflatiegetal in bitcoin te gebruiken, om daar vervolgens een prijsmodel aan te hangen. Volgens hem zijn er meer factoren van belang naast 'de schaarste'.

Vervolgens vergelijkt hij het met de adoptie van mobiele telefoons, en de S-curve die hierin te zien is. Daarna pakt hij ook de adoptie van het internet erbij.

Door op deze manier naar bitcoin te kijken, komt Timmer met drie suggesties:

  • een aangepast supply-model, 
  • een model gebaseerd op de vraag naar en de adoptie van mobiele telefoons, en 
  • een model gebaseerd op de vraag naar en de adoptie van het internet. 

Al met al is het nog steeds een erg bullish grafiek, waarbij de analist van Fidelity meteen aangeeft dat het goed is om alle modellen goed onder het licht te houden, en aannames in twijfel te trekken.

Zijn gehele argumentatie kun je teruglezen in deze lange Twitter thread.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...