Dit Caribisch eiland wil overal Bitcoin betalingen gaan accepteren

Bequia (uitgesproken als ‘Bekway’) is een eiland van net iets meer dan 18 vierkante kilometer ergens in het Caribisch gebied. Ondanks dat dit een verwaarloosbaar stukje land lijkt, zijn ze voorloper. Ze willen namelijk volledig gaan draaien op bitcoin (BTC).

Bitcoin-paradijs

Het paradijselijke eiland is voor toerisme niet echt aantrekkelijk. Het is off-grid en de meeste mensen die het Caribisch gebied bezoeken, laten het links liggen. Het is wel bekend bij celebrities en enkele leden van de Britse koninklijke familie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat gaat de komende tijd misschien veranderen. Het grootste eiland van de Grenadines-archipel wil namelijk de thuisbasis worden van de eerste 'Bitcoin-enabled community' van de wereld. In One Bequia worden 39 luxe villa's gebouwd, en bitcoin zal hier geaccepteerd worden als betaalmiddel. Van de dagelijkse benodigdheden in de supermarkt tot restaurants, cafés en bioscopen.

Volgens projectontwikkelaars Storm Gonsalves is acceptatie van cryptocurrency als betaling eigenlijk meer een noodzaak, dan een manier om de aandacht van mensen te trekken:

"De adoptie van cryptocurrency is verre van een gimmick. Het is een antwoord op uitdaging waarmee de gemeensdchap wordt geconfronteerd, die steeds meer afgesneden wordt van reguliere bankfaciliteiten. Inwoners van kleine eilandstaten ondervinden telkens weer problemen als ze betalingen willen doen. De grote internationale banken houden hun handen van het eiland af onder het mum van 'derisking'."

Decentrale oplossing

Door deze ontwikkeling doen de gevestigde banken geen internationale zaken met partijen op het eiland. Als deze trend zich doorzet, zou het eiland worden afgesloten van internationale handel, zo vertelt Gonsalves aan Euronews.

De stap naar Bitcoin als digitale valuta is dus klein én direct een oplossing. Een aantal omliggende eilanden lopen hier al in voorop: Bermuda, Bahama's en Barbados zijn bezig eigen digitale valuta. In maart werd de Dcash gelanceerd in de eilandstaten St. Lucia, Grenada, Antigua en Barbuda en St. Kitts en Nevis. Deze valuta is gereguleerd en uitgegeven door de centrale bank.

Gelukkig kiest Bequia voor mondiaal decentraal geld: Bitcoin. Toch is er ook nog wel scepsis, vertelt de projectontwikkelaar.

Het idee lijkt op dat van Jack Mallers, die in El Salvador met zijn Strike app de Appstore-rankings binnenstormt. Met zijn fiat-bitcoin neobank-app weet hij menig bitcoin-fanaat enthousiast te maken.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over: