Dit is de reden waarom de Bitcoin (BTC) prijs bij $31.000 blijft stokken

De bitcoin (BTC) prijs stokt rond de regionen tussen $30.000 en $32.000. Wat zijn daarvan de redenen, want de vraag naar BTC neemt onder institutionele beleggers toch toe?

Miners blijven verkopen

Om gelijk met de deur in huis te vallen: bitcoin miners, met name gevestigd in China, blijven verkopen tegen de huidige spotprijs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Want de rekensom is vrij eenvoudig: de huidige marktprijs ligt 3 tot 5 keer hoger dan de kostprijs per bitcoin. Om operationele lasten te dekken en nieuwe investeringen in mining apparatuur, dient men BTC in te wisselen tegen Chinese yuan of Amerikaanse dollar.

Nieuwe cijfers van on-chain onderzoeker CryptoQuant bevestigen de lezing van marktanalisten die dit narratief bezigen. In de onderstaande grafiek is te zien wat miners op dagbasis uit hun wallet versturen. Daarvan is de aanname dat de meeste BTC hiervan naar een over-the-counter desk (OTC) of andere ruilbeurs gaat.

We zetten de hoeveelheid BTC die recent zijn verplaatst door miners op een rijtje. En dit zijn enkel de pieken uit de onderstaande grafiek:

  • 17 januari: 12.680 BTC tegen een gemiddelde koers van $35.830
  • 18 januari: 10.830 BTC tegen een gemiddelde koers van $36.641 
  • 19 januari: 12.570 BTC tegen een gemiddelde koers van $35.888
  • 26 januari: 7.900 BTC tegen een gemiddelde koers van $32.489
  • 27 januari: 10.400 BTC tegen een gemiddelde koers van $30.385

Kortom, alleen al tijdens de pieken is er meer dan 50.000 Bitcoin aangeboden door miners. Tegen een dagelijkse productie van 900 bitcoin, is dat voor 55 dagen aan productie die op de bovenstaande dagen zijn verplaatst uit miner wallets en zijn aangeboden.

Dit is de reden waarom de Bitcoin (BTC) prijs bij $31.000 blijft stokken

Een andere indicator is de Miners’ Position Index, eveneens van Crypto Quant. Ook deze bevestigt het beeld: miners zijn het aan verkopen. Een waarde boven de 2 impliceert namelijk dat de ‘meeste miners’ aan het verkopen zijn.

Logischerwijs stijgen de waardes van deze indicator naarmate de kostprijs stijgt. De prikkel om te verkopen neemt toe onder dit segment. Deze verkoopzucht kan overslaan naar andere segmenten in de markt. Retail beleggers die in paniek raken als de koers weer onder de $30.000 raakt of professionele handelaren die speculeren op een lagere koers via futures of opties.

Dit is de reden waarom de Bitcoin (BTC) prijs bij $31.000 blijft stokken

Chinees Nieuwjaar

Dan hebben we ook binnenkort te maken met een narratief dat jaarlijks terugkeert: het Chinese Nieuwjaar. Op 12 februari 2021 begint het Jaar van de Os. Het is het belangrijkste feestperiode in China, waarbij families veel geld uitgeven.

De gedachte is dan: ook miners of andere marktparticipanten in China moeten bitcoin verkopen om in te wisselen tegen yuan om cadeaus te kopen.

Dat is ook de conclusie van een onderzoek van investeerder Stack Funds, waar CoinTelegraph over bericht. Onderzoeker Lennard Neo (!) verwacht nog meer verkoopdruk vanuit mining bedrijven. Circa 60% van de rekenkracht van het bitcoin netwerk is namelijk gevestigd in het kolossale land.

“Door het Nieuwjaar blijft deze verkoop op de korte termijn aanhouden. Dat leidt tot méér koersschommelingen de komende tijd en verdere correctie van de koers.”

Het is de vraag of dit verhaal uit gaat komen. We hebben tijdens de huidige bull cyclus ook gezien dat beleggers gretig zijn om dips op te kopen.

Meer stablecoins naar beurzen

Zijn er dan géén lichtpuntjes? Jawel, zoals technisch analist Elroy Heisterkamp al opmerkte: de spotprijs moet boven de $30.000 blijven de komende dagen en weken voor een nieuwe uitbraak naar boven.

Terwijl de prijs consolideert, neemt echter het volume aan stablecoins wél toe. Dat is een signaal dat handelaren stablecoins ‘klaarzetten’ om bitcoin in te kopen bij een koersdip.

Het is de vraag of ze anticiperen op een dip onder de $30.000 of anticiperen op een uitbraak richting $35.000. De eerdere grafieken over de miners laten juist zien dat alles boven de $30.000 aantrekkelijk verkoopterrein is.

Dit is de reden waarom de Bitcoin (BTC) prijs bij $31.000 blijft stokken

Maar zoals gezegd kunnen prijzen onder de $30.000 voor andere spelers in de markt weer aantrekkelijk zijn om bij te kopen, denk aan een Grayscale, Square en ook PayPal die bitcoin moeten aanvullen voor hun dagelijkse business. Zij zijn doorgaans ook de kopers van de BTC die miners van de hand doen. Dat zijn bewegingen die grotendeels buiten de spotmarkt gebeuren.

Maar zodra het aanbod op beurzen toeneemt door verkoop van miners zonder dat er kopers zijn, zakt daardoor de spotprijs verder.

Lees meer over:
BTCkoersminerprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...