Dit is waarom bitcoin (BTC) populair is in Nigeria

Lagos in Nigeria heeft volgens data van Google Trends het hoogste volume zoekresultaten naar bitcoin (BTC). In de grootste stad van Afrika zijn steeds meer mensen gefrustreerd over traditionele betalingssystemen. Alternatieven als bitcoin blijken daarbij veel interesse te wekken. Hoewel de “Lagosianen” nog niet massaal zijn overgestapt op cryptobetalingen komt daar wellicht binnenkort verandering in.

Bitcoin als standaard in Nigeria?

Hoewel het voor ons nog ver weg lijkt is deze vraag voor Lagos niet vreemd om te stellen. Veel Nigerianen zien bitcoin namelijk als volwaardig alternatief voor een buitenlandse valuta als de dollar. Veel betalingen in het land vinden namelijk plaats met de Amerikaanse dollar. Het land heeft daarbij wel een eigen munt, de Naira, maar die legt het af tegen de dollar. Het zou kunnen dat deze flexibiliteit in het doen van betalingen in een andere munt de overstap naar een cryptovaluta gemakkelijker maakt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Veel betalingsproviders zoals PayPal staan het tevens niet toe dat Nigerianen geld uit het buitenland kunnen ontvangen dankzij het hoge aantal Nigeriaanse internetfraudeurs. Bedrijven die deze dienst wel aanbieden vragen daarbij vaak torenhoge transactiekosten.

Dit alles maakt het voor de inwoners van Lagos erg aantrekkelijk om de overstap naar cryptovaluta te maken. De stad worstelt namelijk met hoge werkloosheid, veel Nigerianen besluiten daarom als online freelancer aan de slag te gaan. Omdat veel opdrachtgevers uit het buitenland komen kunnen er dus problemen ontstaan met de betaling. Bitcoin biedt dan een uitkomst, betalingen kunnen vrij gemakkelijk van over de hele wereld verwerkt worden.

Techniek ondergeschikt aan betalingsaspect

Terwijl de potentie van bitcoin als valuta een vogelvlucht lijkt te nemen in Lagos, blijkt de blockchain techniek erachter onbenut. Veel Nigerianen lijken tevreden te zijn met het perspectief ‘Bitcoin als vervanger van de dollar’, zonder dat men zich daarbij verdiept in de potentie van de techniek erachter.

Zo blijkt uit data van Bitnodes, welke de distributie van Bitcoin “nodes” bijhoudt, dat er vrijwel geen nodes aanwezig zijn in het land. Hoewel het land nummer één is online zoekresultaten naar bitcoin blijken maar weinig mensen zelf een node te draaien.

Dit gegeven betekent echter niet dat Nigerianen niet geïnteresseerd zijn in de techniek, het is eerder een reflectie van de afwezigheid van goede digitale infrastructuur in het land. Zo worstelt Lagos regelmatig met elektriciteitsproblemen. Het feit dat maar weinig mensen een node draaien komt dan ook niet als een verrassing. Daar komt nog eens bij dat maar weinig retailers, zoals een supermarkt, betaling in cryptovaluta accepteren.

De interesse van Nigerianen in bitcoin lijkt hiermee vooral op een meer basaal niveau te gebeuren. Waar andere landen al meer gefocust zijn op regulatie en acceptatie van opkomende digitale economieën loopt Nigeria nog steeds het risico achter te lopen op de rest van de wereld. Zij het uit desinteresse, onwetendheid of het gebrek aan basis-infrastructuur. Lagos houdt zich vooralsnog enkel bezig met de basis aspecten van bitcoin.

Het aantal zoekopdrachten is niet alleen in Nigeria opvallend veel gestegen, ook ons koude kikkerlandje laat een stevige groei zien. Lees hier de top 5 van landen waar veel naar bitcoin wordt gezocht.

Bron: Cointelegraph