Dit protocol moet Bitcoin (BTC) mining verder decentraliseren

Kan nieuwe code het minen van bitcoin verder decentraliseren? Volgens de programmeurs van Braiins wel. Braiins is het bedrijf achter een van de grootste mining pools. Zij willen met Stratum V2 miners meer zeggenschap geven.

Als individuele miner sluit je je vaak aan bij een mining pool. Met die groep miners zoek je onafhankelijk naar een block. Wanneer er een block wordt opgelost door iemand in jouw pool, dan krijg jij een deel van de opbrengst naar ratio van je bijdrage.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Decentraler minen

Op dit moment is het zo dat de beheerders van mining pools de samenstelling van de blocks bepalen, terwijl de ‘normale’ miners maar gewoon moeten luisteren. Als je niet tevreden bent kun je natuurlijk overstappen, maar ook bij de volgende groep heb je iemand anders die de regels bepaalt.

Met Stratum V2 moeten alle miners individueel kunnen bepalen welke transacties zij willen verwerken. Meer mensen en partijen met zeggenschap, dus.

In de praktijk

In de praktijk betekent dit het volgende: pool eigenaren bepalen nu welke transactie er in een gevonden block gaan. Dit zou bij te weinig verschillende grote pools kunnen leiden tot partijen die transacties weigeren te verwerken.

Dat kan politieke, persoonlijke of zakelijke redenen hebben. Het censureren van bitcoin transacties is geen goede marketing voor je pool dus de kans is groot dat mensen overstappen wanneer je dit doet. Daarnaast schaadt je daarmee als miner het ecosysteem waar je zelf geld mee verdient.

In de praktijk geen aantrekkelijk idee voor de grote (en kleine) mining pools. Maar Stratum V2 lijkt dé oplossing voor dit probleem. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Big if true

Als Stratum V2 doet wat het team erachter belooft te doen, dan is het een erg mooie ontwikkeling. Dat benadrukt Square bitcoin ontwikkelaar Matt Corallo in een recent vragenrondje op Reddit.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Matt Corallo via Reddit”]”Dit is groot nieuws voor de centralisatie van mining. We hoeven ons niet meer te focussen op de concentratie van pools, maar we kunnen ons gaan richten op het concentreren van miners en eigenaren van de data centra.”[/penci_blockquote]

Uit de stal van Blockstream kwam eerder dit jaar een ander mining protocol: met BetterHash wil het bedrijf ook de bitcoin mining markt decentraliseren.

Andere problemen

Jimmy Song is erg enthousiast over Stratum V2. Maar niet iedereen is het daar mee eens. Bitcoiner Luke Dashjr is er een die hoort bij de laatste groep. Volgens is dit niet het probleem, maar het feit dat minder mensen voor zichzelf kunnen minen.

Hardware is volgens hem de bottleneck voor meer decentraliteit op het gebied van mining.

Andere verbeteringen

Naast decentraliteit richt de update zich ook op andere zaken. Het en weer sturen van data wordt efficiënter en het stelen van mining pool hash power is moeilijker. Ook wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde het ‘Noise Protocol Framework’.

Jan Čapek, mede-oprichter van Braiins, legt uit het gebruik van dit framework uit: ”Hiermee pakken we de veiligheid van het verzenden van encrypted en geautoriseerde communicatie.”

Volgens Capek moeten we nog even geduld hebben: ”Om iedereen aan boord te krijgen moeten we de voordelen op het gebied van veiligheid en efficiëntie realiseren. Dat levert kostenbesparing op.”

Dit alles moet pools genoeg motivatie geven om gebruik te maken van het protocol van Braiins. Want de grote ‘bazen’ geven immers een deel van hun macht weg wanneer ze overstappen naar een decentraler protocol.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...