DNB: nog 38 Bitcoin bedrijven willen voldoen aan Nederlandse cryptowet

786 totale weergaven

Er zijn nog 38 Bitcoin bedrijven die nog een registratieaanvraag bij de Nederlandsche Bank (DNB) hebben lopen. Dat blijkt uit een tussentijdse update van de centrale bank.

In juli hebben we bericht dat 48 bedrijven zich hebben gemeld als aanbieder van bitcoindiensten in Nederland. Daarna zijn er nog 5 aanvragen bijgekomen. Dat totaal is inmiddels geslonken naar 38 aanvragers. De DNB verwacht dat er nog wel nieuwe aanvragen bijkomen van (buitenlandse) partijen in de toekomst.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De DNB deelt impliciet ook een waarschuwing uit: bedrijven hebben tot 21 november 2020 de tijd om te voldoen aan de registratie-eisen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Houd u er rekening mee dat indien uw aanvraag op dit moment nog niet klaar is, er een behoorlijke kans is dat de registratie niet zal zijn verleend vóór 21 november 2020″.[/penci_blockquote]

De enige partij die momenteel een registratie in handen heeft is AMDAX, een exchange en custodian gevestigd in Amsterdam. Volgens de DNB zullen “andere partijen op korte termijn volgen”. De komende weken zijn dus meer goedkeuringen te verwachten.

“Cryptowet”

Zoals bekend is per 21 mei de Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn ingegaan, in de volksmond ook wel de “cryptowet” genoemd.

De DNB houdt vanaf deze datum toezicht op aanbieders van bitcoin en wallets. Het zijn bedrijven die een product of dienst aanbieden waarbij een euro omgewisseld wordt in bitcoin en vice versa.

Bestaande aanbieders die vóór 21 mei 2020 een concept-registratieaanvraag hebben ingediend, vallen onder de overgangsregeling van zes maanden. Deze partijen hebben tot 21 november 2020 om hun concept-aanvraag definitief te maken.

Nieuwe partijen kunnen géén gebruik maken van deze regeling en moeten direct een volledige aanvraag indienen.

Partijen die een aanvraag indienen zijn onder meer exchanges, brokers, ATM-operators en walletmakers. Ook buitenlandse partijen met Nederlandstalige websites vallen onder het toezicht en dienen zich te registreren.

De prijs in euro:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...