Draghi van ECB: Bitcoin (BTC) en andere crypto’s zijn geen geld

Mario Draghi is van mening dat bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta géén geld zijn. De Italiaanse bankier en econoom is sinds 2011 voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB).

“Cryptocurrency’s of bitcoin zijn geen echte valuta. Het zijn activa”, dat antwoordt de Europese topbankier op een vraag van een student tijdens de ‘ECB Yout Dialogue’ waar jongeren vragen kunnen stellen aan de centrale bank.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij ziet cryptomunten dus meer als een soort van aandeel of andere vorm van bezit dan als een valuta.

Draghi: ”Het zijn erg risicovolle activa, ze schommelen zoals je zelf hebt kunnen zien erg veel in prijs. Op dit moment zijn cryptomunten niet groot genoeg om onze economie op wereldschaal te beïnvloeden.”

De bestuurder vindt bitcoin en andere crypto in de gaten houden geen verantwoordelijkheid van een centrale bank. Het valt eerder onder de consumentenbescherming binnen de EU.

Ook benadrukt hij dat het belangrijk is dat mensen weten waar ze instappen wanneer ze bitcoin of een andere munt kopen. En daar is natuurlijk geen speld tussen te krijgen…

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Mario Draghi”]Een euro blijft een euro. Vandaag, morgen en in een maand. Het blijft een euro. De ECB staat achter de euro. Wie staat er achter cryptomunten?[/penci_blockquote]

Bovenstaande quote is een hele opvallende. De ‘meme’ 1 BTC = 1 BTC lijkt verdacht veel op deze uitspraak. En je zou zelfs kunnen stellen dat een bitcoin altijd een bitcoin blijft, terwijl een euro eigenlijk steeds minder een euro is.

Waarom? Er worden constant nieuwe euro’s in de markt gebracht, deze worden bijgedrukt en/of uitgeleend door banken. Bij bitcoin gebeurt dat niet. 1 BTC zal altijd hetzelfde marktaandeel houden van de 21 miljoen bitcoin die ooit het levenslicht gaan zien.

En wie de baas is van cryptocurrency’s? Eigenlijk niemand, of juist iedereen.

?s=19

ECB bemoeit zich niet me bitcoin?

Afgaande op deze uitspraken zou je kunnen concluderen dat de Europese Centrale Bank voorlopig geen actie onderneemt op het gebied van bitcoin en andere cryptomunten. Maar, zoals altijd, moeten we vooral kijken naar de acties van zo’n grote en machtige instantie als de ECB.

Een Amerikaanse senator denkt overigens dat cryptomunten wél de standaard valuta’s als de euro en met name de dollar in de weg kunnen gaan staan.

Tijdens een toespraak riep hij op tot een verbod op de verkoop van cryptomunten in zijn land: ‘Bitcoin kan de monopolie van Amerika doorbreken.’

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...