Duitse Bitcoin pinautomaten krijgen het moeilijker met strengere regels

1002 totale weergaven

Het opzetten van een bitcoin pinautomaat wordt lastiger in Duitsland. Wereldwijd rollen overheden allerlei nieuwe en strengere regels uit om de handel in Bitcoin te beperken. Aanbieders en klanten moeten voldoen aan nieuwe eisen, vaak gekoppeld aan een licentie systeem.

Operators van bitcoin pinautomaten (ATM’s) hebben in Duitsland ook een licentie nodig. Die licentie kan men aanvragen bij de Duitse financiële toezichthouder de BaFin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Financiële service

Het verkopen van bitcoin voor euro’s is volgens de BaFin een financiële service. En net als in de rest van Europa moeten financiële services die te maken hebben met bitcoin tegenwoordig voldoen aan nieuwe regels.

Het is bijvoorbeeld van belang voor belastingdiensten en overheden om gegevens op te kunnen vragen. Beurzen, brokers en dus ook bitcoin pinautomaat operators moeten die data leveren zodra daar om gevraagd wordt.

Dat betekent automatisch: meer klantgegevens verzamelen en opslaan.

Geen nieuwe regels

De toezichthouder geeft ook aan dat niet alleen de operators rekening moeten houden met de richtlijnen. De lokale snackbar die een ATM in zijn zaak heeft is ook verantwoordelijk voor de activiteiten op die hardware.

Het gaat hier niet om nieuwe regels, maar de Duitse staat wil nog eens duidelijk maken waar de grenzen liggen: ”Degene die deze ‘crypto machines’ hebben opgezet zonder toestemming van BaFin zijn illegaal bezig.”

Pinautomaten

Het voordeel van de (ouderwetse) bitcoin pinautomaten is dat je er contant geld in kunt stoppen en bitcoin terug gestuurd krijgt. Dat ging vaak zonder identificatieplicht. Wereldwijd worden de regels strenger en dat heeft dus ook gevolgen voor deze relatief anonieme manier om bitcoin te kopen.

Je hebt in Nederland nog wel bitcoin pinautomaten waar je voor kleine bedragen direct BTC kunt vergaren.

In onderstaande podcast gaan we in gesprek met Martijn Wismeijer, hij is werkzaam bij General Bytes en weet alles over bitcoin pinautomaten.

Enjoy!

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...