Europese Centrale Bank official flirt met digitale munt (CBDC)

Europese Centrale Bank official flirt met digitale munt (CBDC)

De Europese Centrale Bank beambte Vitas Vasiliauskas heeft in een openbare meeting een aantal voordelen benoemd van een digitale, bancaire munt (CBDC). Zijn speech is door de Bank of International Settlements gepubliceerd. Vasiliauskas is een Litouwse bankier, advocaat en ambtenaar die momenteel dient als gouverneur van de centrale bank in het Oost-Europese land.

[penci_related_posts dis_pview="no" dis_pdate="no" title="Meer over de ECB" background="" border="" thumbright="no" number="4" style="list" align="none" withids="34327, 33693" displayby="recent_posts" orderby="rand"]

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Digitale centrale bankenmunt (CBDC)

Hij ziet een CBDC als een toekomstig middel om waarde met elkaar uit te wisselen. Voor zowel particulieren als voor bedrijven, aldus de bankier. In zekere zin verschilt de uitgifte niet van de huidige manier. Maar in plaats van geld drukken, zijn met een druk op de knop digitale tokens een feit.

In tegenstelling tot decentrale cryptomunten zoals Bitcoin, Litecoin of Dash, blijft de schepping centraal geregeld. Vasiliauskas ziet wel de rol van centrale banken veranderen. Het kan goed zijn dat zakelijke partijen de reserves gaan aanvullen in plaats van de overheid.

Vernieuwing van bepaalde bestaande betaalsystemen zijn ook hoognodig. Bestaande systemen lopen technologisch gezien "op hun laatste benen", aldus de Litouwer.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="Vitas Vasiliauskas"]'Daarbij is de totale cash die circuleert in een aantal landen dalende. Ik zie een verschuiving voor me waarbij bedrijven digitale centrame munten gaan uitgeven en niet alleen één centrale partij'. [/penci_blockquote]

Hij benadrukt wel het verschil met een decentrale cryptomunt of conventionele bankreserves.

ECB: "Bitcoin geen bedreiging"

Eerder deze maand maakte de ECB bekend dat bitcoin (BTC) of andere cryptomunten in hun ogen geen gevolgen hebben voor het monetair beleid en de reële economie. Stablecoins hebben de toekomst, aldus de centrale bank in het onderzoek.

Het bestuursorgaan ziet de huidige cryptomarkt als te klein om een rol te spelen. Toch kan dit in de toekomst veranderen, wanneer cryptovaluta uitgroeien tot een geloofwaardig substituut voor cash en deposito’s, aldus de ECB.

Bron: Coindesk

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties