Europese Centrale Bank pompt €500 miljard in economie, is Bitcoin de lachende derde?

819 totale weergaven

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat €500 miljard in de economie pompen. De bank kwam gisteren met nieuws over de monetaire strategie. Dit komt tot stand via het Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP).

Op deze manier willen ze de economie stimuleren en pogen ze de schade van de coronacrisis te beperken. Het lijkt een maatregel te zijn die Bitcoin (BTC) alleen maar extra in de kaart speelt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Europese Centrale Bank

Aan de hand van Christine Lagarde gaat de ECB rustig door waar het mee bezig was: de economie naar eigen hand zetten. Naast de 500 miljard euro die ze apart zetten (of: creëren), maakten ze ook bekend dat het steunprogramma met 9 maanden verlengd tot maart 2022.

In perspectief: de totale marktkapitalisatie van Bitcoin is op dit moment 271 miljard euro.

Daarmee komt de omvang van het totale programma (de PEPP) neer op €1.85 miljard. In een transcript van de bijeenkomst schrijft de ECB het volgende hierover:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De Raad van Bestuur zal in ieder geval netto aankopen blijven doen totdat het oordeelt dat de coronavirus-crisisfase voorbij is.”[/penci_blockquote]

Bovendien mogen banken leningen aangaan die gelijk zijn aan 55% van hun waarde (in plaats van 50%), terwijl de rentetarieven op 0,00%, 0,25% en -0,50% neer komen voor respectievelijk herfinancieringsprojecten, marginale leningen en de zogenoemde deposit facility.

Wat houdt dit precies in? Simpel gezegd probeert de Europese Centrale Bank (naar eigen zeggen) prijsstabiliteit te behouden. Om te zorgen dat de economie kan blijven draaien, pompen ze de sectoren op met nieuw geprint geld (door obligaties op te kopen en rentes laag te houden).

Als de ECB zo door gaat, heeft de centrale bank volgend jaar 40% van het bruto binnenlands product van de eurozone aan obligaties op haar balans staan, meldt de Telegraaf op basis van cijfers van DWS.

Moneyprinter go brrrr

Het maken van een parallel met Bitcoin is onvermijdelijk. Waar de ECB proactief de touwtjes in handen neemt om ‘de boel te redden’, duwt het de economie alleen maar verder de problemen in. Door de balans op te rekken en nieuw geld uit de delen middels leningen en andere constructies, stijgt het totale geldaanbod.

Hoewel dit geld niet direct de reële economie raakt, resulteert het wel in bubbels. Waar de crisis voor een deflatie in de markt zorgt, probeert de ECB dit met inflatie op te lossen door meer schuldpapier uit te schrijven. Schulden, deflatie en geld als machtsmiddel: het is iets dat in een Bitcoin-economie geen goede naam heeft.

Bitcoin en de Oostenrijkse School

Bitcoin is bedacht om te kunnen fungeren als hard geld zónder centrale autoriteit die de uitgifte bepaald. Het is schaars: het aanbod munten is niet op te rekken door Lagarde en consorten. Daardoor is het voor veel (retail)investeerders een hedge tegen inflatie.

Bitcoin wordt alleen maar schaarser en schaarser. Waar de ECB bij iedere crisis alleen maar meer geld in de economie pompt, gebeurt bij Bitcoin het omgekeerde. Iedere vier jaar gaat de uitgifte van het aantal nieuwe munten door de helft. Momenteel is dat 6,25 BTC per ~10 minuten, een getal dat in 2024 havleert naar 3,125 BTC.

Er is een duidelijk contrast zichtbaar tussen de economische visie van de Oostenrijkse School en die van de Keynesiaanse centrale banken. Laatstgenoemde stroming staat bol van controle, macht, stromannen en centralisatie. De Oostenrijkse School staat bekend om organische balans, productiviteit en het hebben van een lage tijdsvoorkeur.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCECB