ECB roept banken op om niet te veel blootstelling te hebben aan bitcoin

Banken in de EU zouden moeten beginnen met het toepassen van limieten op bitcoin bezit, nog voordat de wereldwijde normen van het Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) van kracht gaan. Dat zeggen zeiden toezichthouders bij de Europese Centrale Bank (ECB).

Minimale blootstelling

Hoewel cryptovaluta nog geen significante doorbraak hebben gemaakt bij de banken, zei de ECB dat ze het wel als risicovolle activa moeten behandelen. Daarom moet het bezit ervan onmiddellijk worden ingeperkt.

In een nieuwsbrief van de ECB staat het volgende:

“De BCBS-standaard is nog niet wettelijk bindend, nu het invoeren e/rvan in de Europese Unie nog bezig is.”

“Mochten banken zich echter op deze markt willen begeven, dan wordt van hen verwacht dat ze zich aan de norm houden en er rekening mee houden bij hun bedrijfs- en kapitaalplanning.”

De ECB wil met dit advies alvast vooruit lopen op de nog in te voeren regeling van de Bank of International Settlements (BIS). De subgroep van de bank der banken stelde onlangs voor om het hoogst mogelijke risicogewicht van 1.250% toe te kennen aan niet-gedekte digitale activa. Bitcoin valt hier ook onder.

Het betekent dat banken kapitaal moeten uitgeven dat gelijk is aan hun cryptobezit. Ze zouden ook beperkt zijn tot het aanhouden van cryptovaluta tot niet meer dan 1% van hun kernkapitaal, bekend als Tier 1.

Dit ging juni vorig jaar in. Onlangs werd dit percentage opgehoogd naar 2%, maar het zal nog wel twee jaar duren voordat dit overal van kracht zal zijn.

Normen van de BCBS hebben geen kracht op juridisch vlak. Sommige wetgevers in het Europees Parlement willen de regels die betrekking hebben op belangrijke onderdelen al wel overnemen.

In het onderzoek van de ECB blijkt dat dat gedistribueerde grootboektechnologie “nauwelijks wordt gebruikt door banken”. Ze verwijzen daarbij naar distributed ledger technology (DLT).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
BISBitcoin nieuwsECB