ECB start volgende fase 'digitale euro' met eigen CBDC-project

ECB start volgende fase 'digitale euro' met eigen CBDC-project

Vandaag maakte de Europese Centrale Bank (ECB) haar plannen bekend over de digitale euro. Het persbericht met de naam 'Eurosystem launches digital euro project' suggereert dat de bank de volgende fase van hun Central Bank Digital Currency (CBDC) ingaat.

Digitale euro

De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) gaat daarmee officieel de onderzoeksfase van het 'digital euro project' starten. Paschal Donohoe, de voorzitter van de Eurogroep, feliciteert in het bericht de Governing Council met deze stap. Ook spreekt hij zijn volledige steun uit over het project.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Het is negen maanden geleden dat we ons rapport over een digitale euro publiceerden. In die tijd hebben we verdere analyses uitgevoerd, input gevraagd van burgers en professionals en enkele experimenten uitgevoerd, met bemoedigende resultaten."

Ook president Christine Lagarde is blij:

"Ons werk is erop gericht ervoor te zorgen dat burgers en bedrijven in het digitale tijdperk toegang blijven houden tot de veiligste vorm van geld, centralebankgeld".

De volgende stap die de ECB gaat zetten, is nóg een onderzoeksfase van maar liefst 24 maanden. Het doel is om de belangrijkste problemen met betrekking tot het 'ontwerp van de infrastructuur' en ook het uitrollen van de software te verduidelijken.

“We zullen samenwerken met het Europees Parlement en andere Europese besluitvormers en hen regelmatig informeren over onze bevindingen. Burgers, winkeliers en de betalingssector zullen ook worden betrokken”, zegt ECB-bestuurslid Fabio Panetta, voorzitter van de High-Level Task Force over een digitale euro.

'Milieuvriendelijk'

Het hele persbericht kun je lezen op de website van de ECB. Zo halen ze even kort Bitcoin aan:

"Volgens onze experimenten zal de digitale euro milieuvriendelijk zijn: de elektriciteit die is gebruikt voor de geteste architectuur voor tienduizenden transacties per seconde is verwaarloosbaar in vergelijking met het energieverbruik van crypto-activa zoals bitcoin."

Het argument dat Bitcoin slecht is voor het milieu is lariekoek. Eerder hebben we de feiten en fabels al eens op een rijtje gezet. Maar goed: Bitcoin is met zijn superieure monetair beleid de grootste concurrent van de ECB, dus het moddergooien is geen verrassing.

Verder is het raar dat de ECB hun 'digitale euro' vergelijkt met Bitcoin. Ze verschillen namelijk op alle vlakken: Bitcoin is schaars (met een limiet op de geldhoeveelheid van 21 miljoen BTC). Ook is het permissieloos, privacy-vriendelijk(er), open source, transparant en werkt het mondiaal. De digitale euro zal aan géén van deze eigenschappen voldoen.

Verder noemt de bank dat ze hebben geëxperimenteerd op vier vlakken:

  • de ledger voor de digitale euro;
  • privacy en anti-witwaspraktijken; 
  • limieten op digitale euro's die in omloop komen;
  • gebruik mogelijk maken zonder internet, om de inclusiviteit te vergroten.

Reacties uit Bitcoin community

Niet geheel verwonderlijk wordt er vanuit de Bitcoin community vol scepsis naar deze berichtgeving gekeken. Zo claimt de ECB dat ze de privacy van burgers willen waarborgen.

Bitcoiner Daniel reageert gevat op het nieuws: "We moeten de centrale bank vertrouwen dat ze de valuta niet devalueren, maar de geschiedenis van fiatgeld staat bomvol van vertrouwen dat is geschonden." Daarmee verwijst hij naar een uitspraak van Satoshi Nakamoto.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin ECB CBDC

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties