ECB verlaagt rente, goed nieuws voor bitcoin

558 totale weergaven
|

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag aangekondigd de rente met 25 basispunten te verlagen. Dit besluit volgt op een bijgewerkte beoordeling van de inflatievooruitzichten en de effectiviteit van de monetaire beleidsmaatregelen. De renteverlaging geldt voor de drie belangrijkste ECB-rentes, waaronder de depositorente, die vanaf 23 oktober 2024 daalt naar 3,25%. Dit besluit is genomen om de aanhoudende disinflatoire ontwikkelingen te ondersteunen, terwijl de inflatie naar verwachting de komende maanden weer tijdelijk zal stijgen voordat deze in de loop van 2025 terugkeert naar de doelstelling van 2%.

Waarom verlaagt de ECB de rente?

De renteverlaging komt op een moment dat de inflatie in de eurozone nog steeds boven de doelstelling ligt, hoewel deze de afgelopen maanden is afgezwakt. De economische activiteit in de eurozone heeft echter tegenvallende cijfers laten zien, wat de inflatieverwachtingen heeft getemperd. De ECB wil met deze renteverlaging voorkomen dat de vertragende economie verdere schade toebrengt aan de inflatieontwikkeling op de lange termijn. Ondanks dat de inflatie momenteel hoog blijft, met name door stijgende lonen, verwacht de ECB dat de arbeidskosten geleidelijk zullen dalen, wat de inflatiedruk op de middellange termijn zal verminderen. Dat is te lezen op hun website.

Gevolgen voor de markten en de economie

De verlaging van de rente door de ECB zal naar verwachting leiden tot iets versoepelde financieringscondities voor bedrijven en huishoudens. Dit kan investeringen en consumptie bevorderen, wat op zijn beurt de economische groei kan ondersteunen. Tegelijkertijd blijft de ECB voorzichtig, aangezien de financieringsomstandigheden in de eurozone nog steeds relatief krap zijn.

Wat betreft de gevolgen voor de financiële markten, kan deze renteverlaging leiden tot een verdere depreciatie van de euro ten opzichte van andere valuta’s, aangezien lagere rentetarieven het voor investeerders minder aantrekkelijk maken om in euro’s te beleggen. Dit kan positief uitpakken voor de export, maar tegelijkertijd kunnen importprijzen stijgen, wat de inflatie verder kan aanwakkeren.

Invloed op Bitcoin en cryptomarkten

De rentebeslissingen van de ECB hebben vaak indirecte gevolgen voor Bitcoin. Een lagere rente kan zorgen voor minder rendement op traditionele spaar- en beleggingsproducten, waardoor beleggers mogelijk op zoek gaan naar alternatieve activa, zoals Bitcoin. Daarnaast kan een zwakkere euro, veroorzaakt door de renteverlaging, ertoe leiden dat meer mensen cryptocurrencies als hedge tegen valuta-inflatie zien.

Tegelijkertijd kunnen cryptomarkten, die historisch gezien gevoelig zijn voor bredere macro-economische factoren, profiteren van de verzwakte fiatvaluta’s in een tijd van lagere rente. Toch blijft de volatiliteit in de cryptomarkt hoog, wat betekent dat de invloed van renteverlagingen niet altijd voorspelbaar is.

De ECB blijft benadrukken dat haar rentebeleid data-afhankelijk is en dat zij de rente zo lang als nodig restrictief zal houden om haar inflatiedoelstelling van 2% te halen. Hoewel er geen toezegging wordt gedaan over toekomstige renteverlagingen, zal de ECB op basis van nieuwe economische en financiële gegevens beslissen of verdere aanpassingen nodig zijn.

Lees meer over:
ECB

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...