Een prijs van $288.000 per Bitcoin, volgens deze Nederlandse quant is dat mogelijk

Bitcoin naar een prijs van $100.000? Volgens de Nederlandse anonieme analist PlanB is dat slechts het begin van een grote verdere opmars. PlanB is een bekende anoniem account binnen de bitcoin industrie. De kwantitatieve analist maakte in maart 2019 zijn wereldwijde debuut met zijn stock-to-flow model (S2F).

Bitcoin is het eerste digitale schaarse object ter wereld. Plan B onderzoekt of de stock-to-flow ratio is te relateren aan de prijs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Stock-to-flow modellen

De S2F ratio is een berekening met behulp van de ‘stock’, dat is de totale hoeveelheid die beschikbaar is. Deze stock wordt gedeeld door de ‘flow’ (de nieuwe productie), oftewel: S2F ratio = Stock / Flow.

De ratio verdubbelt na elke halvening, het halveren van de miner subsidy. Op 11 mei 2020 was de laatste keer dat er een halvening plaatsvond, de volgende vindt in kwartaal één of twee van 2024 plaats.

Opvallend is dat de Bitcoin prijs het model van Plan B vrij nauwgezet volgt. De actuele stand (de actuele prijs geplot op het model) is te vinden op de website van Digitalik.

In 2020 publiceerde Plan B een tweede model: de stock-to-flow cross asset model (S2FX) waar de stock-to-flow van bitcoin wordt vergeleken met andere assets zoals goud, zilver en vastgoed.

Een prijs van $288.000 per Bitcoin, volgens deze Nederlandse quant is dat mogelijk

Plan B’s originele Bitcoin Stock-to-Flow (S2F) model (bron).

"Bullmarkt nog maar net bezig"

Op basis van deze beide modellen probeert Plan B de prijsontwikkeling van Bitcoin te lezen en zo je wilt te voorspellen. Vooropgesteld: geen enkel model kan de markt voorspellen, maar de modellen van Plan B komen steeds dichtbij.

De voormalige Nederlandse bankier publiceert in een recente tweet een update van zijn model: een vergelijking tussen het model en de actuele prijs. Zijn conclusie:
de bullmarkt is pas op december 2020 gestart en deze stijgende markt gaat nog "maanden" duren. Met andere woorden: de prijs gaat nog dit jaar door de $100.000.

We zitten momenteel in de vierde cyclus van bull en bear markten sinds 2010 en in zijn ogen ligt de top weer exponentieel hoger in vergelijking met de bullmarkt van 2017.

De prijs zal niet stoppen bij de psychologische grens van $100.000 en volgens het stock-fo-flow cross asset model ligt de top bij $288.000. Sterker, als de prijs het model volgt dan is een prijs van $250.000 in september 2021 dit jaar mogelijk.

PlanB geeft de mogelijke verklaring:

“Ik gebruik een pure wiskundige definitie voor bull- en bearmarkten, gebaseerd op mijn on-chain modellen. Voor mij is december 2020 de eerste maand van de bullmarkt."

Op de vraag of een prijs van $288.000 nog dit jaar mogelijk, antwoordde hij als volgt:

“Nou, $288.000 is het gemiddelde voor deze cyclus van 4 jaar. Ik vermoed dat we in december van dit jaar ergens op dat niveau zouden moeten zijn. Anders is het lastig om het gemiddelde van 4 jaar op $288.000 te houden. Dat is de enige reden waarom ik december 2021 vaak noem."

Bitcoin prijs update

Woensdagnacht brak de koers de $59.500 terwijl de koers momenteel boven de $58.000 schommelt. De markt reageerde op de woorden van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell. De centrale bank van Amerika wil de rente laag houden tot en met 2023. Tegelijkertijd erkent de Fed dat er sprake is van een hogere inflatie is dan verwacht.

Tegelijkertijd regent het elke week met positief nieuws en neemt de kans op een Bitcoin exchange traded fund (ETF) met de dag toe. Een van de aanvragers van een ETF is Grayscale, de vermogensbeheerder achter het GBTC trust. Ze hebben bijna 650.000 BTC op hun balans, een vermogen van bijna 38 miljard dollar.

Ook de ervaren belegger Peter Brandt ziet dat het patroon van de koers zeer coherent is met eerdere cycli.

Hou er altijd rekening mee dat Bitcoin een zéér volatiele asset is in vergelijking met andere assets. Dat komt omdat de market cap nog relatief klein is, waardoor er sterke schommelingen kunnen optreden. Ook volgt een markt nooit één of een ander model, de markt doet wat de markt wilt doen.

Lees meer over:
koersplanb

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...