Eerste versie nieuwe software voor Bitcoin (BTC) node uitgebracht

Het draaien van een Bitcoin node is erg belangrijk voor het netwerk én ieder individu. Het zorgt er namelijk voor dat je echt je eigen bank kunt zijn.

Toch is dat nog niet zo makkelijk, omdat je bijvoorbeeld (een deel van) de transactiegeschiedenis moet verifiëren en moet synchroniseren met het hele netwerk. Vandaag is de eerste demo van Utreexo gereleased, een oplossing waarmee dit probleem is te verhelpen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin node

Wat een Bitcoin node doet, is dat het constant data uitwisselt met andere peers in het netwerk. Dit is de enige manier om als netwerk één en hetzelfde grootboek bij te houden. Daarnaast moet je ook de volledige transactiegeschiedenis downloaden en synchroniseren, wat neerkomt op meer dan 300 GB.

Je kunt ook kiezen voor een pruned node, waarbij je maar een deel van deze handelingen doet. Zo sla je bij een ‘gesnoeide node’, wat letterlijk de vertaling is, niet de volledige transactiegeschiedenis op. Maar wat je als node wél moet opslaan en verifiëren, is het hele set aan UTXO’s – Unspent Transaction Outputs. Dit zijn als het ware de beetjes bitcoin die samen de balans vormen in jouw wallet.

Bij het MIT Digital Currency Initiative denken ze constant na over verbeteringen van deze infrastructuur. Samen met enkele ontwikkelaars bouwen ze aan Utreexo, wat hier een oplossing voor is.

Want in plaats dat je ongeveer 4 GB aan deze UTXO-data op hoeft te slaan, heb je met Utreexo aan een aantal kilobyte aan ‘proof data’ genoeg. Utreexo gebruikt een klein stukje cryptografisch bewijs, in plaats van gigabytes aan deze data.

Overigens: Utreexo is een samenvoeging van UTXO en tree, een boomstuctuur om data mee op te slaan.

Eerste versie nieuwe software voor Bitcoin (BTC) node uitgebracht

Stand van zaken

BitMex Research publiceerde vandaag een artikel waarin ze de status van dit project uitleggen. Tegelijkertijd brengt het MIT DCI de demo-versie 0.2 van deze software uit, die te downloaden is vanaf hun website.

Omdat het erg lang duurt om een node te synchroniseren en het een flinke hoeveelheid data moet opslaan, kiezen veel mensen voor een SPV-wallet. Dit is simpel gezegd een wallet zonder node, waarbij je vertrouwt op het consensus tussen alle andere deelnemers in het netwerk.

Het doel van Utreexo is om het runnen van een full node makkelijker, sneller en toegankelijker te maken. In het kort moet het de volgende vier dingen verwezenlijken:

  • Een nieuwe versie van een full node van een paar kilobytes die supersnel wordt gesynchroniseerd op zowel een ssd als op een hdd.
  • Het parallel kunnen downloaden van blocken bij de eerste setup.
  • Betere beveiliging van Bitcoin doordat het consensus onafhankelijk van database-implementaties (van derde partijen) kan worden behaald.
  • Geen forks nodig om Utreexo mogelijk te maken.

Volgens de update van BitMex zijn het derde en vierde punt inmiddels gerealiseerd. De eerste twee doelen zijn deels behaald.

Vandaag is versie 0.2 uitgebracht, dat werkt met utcd, een aangepaste versie van btcd. Calvin Kim, Niklas Gögge en Tadge Dryja hebben hier aan gewerkt. Het is een verbeterde manier van waarop een node interactie heeft met ‘bitcoin data structures’.

Op onderstaande afbeelding is duidelijk te zien hoe veelbelovend het is. Gaat het mogelijk zijn om op deze manier een node te draaien op een smartphone?

Eerste versie nieuwe software voor Bitcoin (BTC) node uitgebracht

Wil je meer leren over Utreexo en hoe het werkt en verschilt ten opzichte van andere nodes? Lees er meer over in ons uitlegartikel! Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
BTCnode