El Salvador kocht in 2024 voor miljoenen dollars aan Bitcoin

820 totale weergaven
bitcoin bank el salvador

El Salvador werd in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin adopteerde als wettig betaalmiddel. Tot op de dag van vandaag blijft het land van president Nayib Bukele investeren in bitcoin. Volgens de meest recente data van Arkham Intelligence koopt El Salavador sinds 16 maart dagelijks één bitcoin.

De bitcoin-visie van Nayib Bukele

Deze continue acquisitie van nieuwe bitcoin heeft ertoe geleid dat El Salvador 162 bitcoin extra mocht toevoegen aan zijn totalen. Alles bij elkaar bezit het land nu 5.851 bitcoin, ter waarde van ongeveer 356,4 miljoen dollar.

President Nayib Bukele, het brein achter de adoptie van bitcoin door El Salvador, noemt de digitale munt steeds een middel voor economische onafhankelijkheid en innovatie.

Zijn nieuwe strategie om dagelijks één bitcoin te kopen onderstreept zijn lange-termijn commitment om bitcoin te integreren in het financiële framework van El Salvador.

Bukele’s overheid begon deze serie van aankopen door 5.689 bitcoin naar een cold storage wallet te sturen op 16 maart 2024. De president noemde die wallet het “bitcoin spaarvarken” van El Salvador.

Tot nu toe doet de strategie het goed voor El Salvador. Bukele betaalde met zijn regering namelijk gemiddeld 44.835 dollar per bitcoin. Dat betekent dat ze tegen de huidige koers van ongeveer 61.000 dollar op een behoorlijke winst staan met de investeringen.

Transparantie en internationale implicaties

Als antwoord op de zorgen over transparantie besloot de Salvadoraanse overheid om hun wallet openbaar te maken. Daarmee is het voor iedereen mogelijk om de bitcoin van El Salvador te bekijken. Hiermee wil de regering van Bukele vertrouwen kweken en laten zien waar ze nu echt mee bezig zijn.

Naast het direct aankopen van bitcoin door El Salvador, is het land ook begonnen met bitcoin mining op basis van vulkanische energie. Sinds 2021 wist El Salvador 474 bitcoin te minen, ter waarde van ongeveer 29 miljoen dollar.

Deze milieuvriendelijke benadering van bitcoin mining lijnt op met de visie van Bukele om technologie te integreren met natuurlijke bronnen. Ondanks dat blijft dit natuurlijk een klein onderdeel van de totale bitcoin-strategie van El Salvador.

In februari werd Bukele voor een nieuwe termijn van vijf jaar verkozen, nadat hij met een ruime voorsprong de verkiezingen wist te winnen. Wat dat betreft kunnen we waarschijnlijk nog jaren van zijn gedurfde beleid genieten.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....