El Salvador onderzoekt mogelijkheden voor door bitcoin gedekte leningen met een lage rente

De overheid van El Salvador onderzoekt de mogelijkheden voor het creëren van door bitcoin gedekte leningen voor micro- en kleine ondernemingen door het gehele land. Nayib Bukele en zijn El Salvador lijken dan ook geen gas terug te nemen wat betreft de adoptie van bitcoin.

Hoewel de details voor de leningen nog niet bekend zijn, heeft Mónica Taher, een adviseur van de overheid, er tijdens een Facebook Live event geen doekjes omheen gewonden. De discussie droeg de naam “Bitcoin leningen met lagere rentes.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Leningen werken met Chivo Wallet

Het idee is nu om de leningen via de door de overheid gebouwde Chivo Wallet te laten verlopen.

Door bitcoin gedekte leningen zouden voor micro- en kleine bedrijven in El Salvador een uitkomst kunnen zijn om extra kapitaal te vergaren voor uitbreiding.

“El Salvador heeft grofweg 1,2 miljoen bedrijven in het land. Ongeveer 66 procent van die bedrijven vallen onder de noemer micro-bedrijven. Meer dan 90 procent van die bedrijven zijn van kapitaal voorzien door informele leningen of woekeraars.

Paul Steiner, de president van de CONAMYPE, het nationale instituut voor kleine bedrijven, zei er het volgende over: “micro-bedrijven lenen soms 100 dollar die ze binnen 20 dagen moeten terugbetalen met rentebetalingen van soms wel 15 dollar per dag.”

Zo kan het volgens Steiner voorkomen dat bedrijven leningen op zich nemen met een effectieve rente van 10.000 procent op jaarbasis. De rente op door de overheid verstrekte door bitcoin gedekte leningen zal een stuk lager liggen.

Prioriteit ligt bij kleine bedrijven

Alessandro Cecere, de communitymanager van Ledn was ook aanwezig tijdens de discussie. Ledn is een Canadees bitcoinbedrijf dat door bitcoin gedekte hypotheken uitgeeft. Cecere vroeg aan de officials van El Salvador of het voor hen interessant was om het model van Ledn te kopiëren.

Steiner stond open voor de discussie en was optimistisch over de toekomst van bitcoin, maar zijn prioriteit ligt momenteel bij het verbeteren van de omstandigheden voor kleine bedrijven in het land.

Mónica Taher benadrukte ook herhaalde ook nog eens dat de leningen in eerste instantie alleen voor kleine bedrijven in El Salvador zijn. “We zullen het onderwerp hypotheken op een later moment bediscussiëren. Voor nu ligt de focus op de motor van de economie en dat lijkt een goed plan.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....