Elon Musk tweet leidt tot liquidatie van $13,6 miljoen aan bitcoin futures

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke data geven meer inzicht in de marktsituatie van bitcoin momenteel?

1. Elon Musk tweet leidt tot liquidatie van $13,6 miljoen aan futures

Elon Musk stuurde afgelopen nacht Nederlandse tijd één tweetje en de koers kreeg direct een dreun tegen zijn kaak. De miljardair stuurde een gebroken hartje de wereld in om zo te veinzen dat zijn liefde met bitcoin voorbij is (of bekoeld).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook de Nederlandse pseudonieme analist Dilutionproof zag het gebeuren en becijfert dat er 13,6 miljard aan 'long' posities in slechts 10 minuten in rook opgingen. Dit zijn namelijk handelaren die speculeerden op een hogere koers en er waren wel degelijk technische signalen dat de koers zou stijgen.

Maar één tweet van de Tesla voorman gooit weer roet in het eten. Ter verduidelijking: Tesla heeft nog steeds ruim 1 miljard dollar aan BTC op de bedrijfsbalans staan. De automaker schreef het afgelopen eerste kwartaal zwarte cijfers door 200 miljoen dollar aan BTC te verkopen.

Komt er ooit een einde aan het Elon-effect in de markt? Volgens dezelfde Dilutionproof is er sprake van een tijdelijk effect.

2. Handelsvolume tijdens deze bullmarkt

Een UTXO is (een beetje) bitcoin waarvan jij kunt aantonen dat je de eigenaar bent, omdat je de private keys (of de afgeleide seeds) in bezit hebt. Een van deze marktindicatoren is de zogenaamde UTXO Realized Price Distribution (URPD). UTXO staat letterlijk voor Unspent Transaction Output, letterlijk vertaald: een nog niet uitgegeven output.

Glassnode is een bedrijf uit het Zwitserse Zug die analyses en marktindicatoren heeft gemaakt aan de hand van het openbare grootboek dat het bitcoin protocol heet. Het totaal van UTXO’s is de balans die je in een wallet afleest.

Op de blockchain is dus af te lezen wanneer iemand een UTXO verstuurt dan wel ontvangt. De URPD van Glassnode is ook gebaseerd op deze UTXO’s. De indicator geeft inzicht wat voor percentage aan bitcoin transacties tegen welk prijsniveau zijn verstuurd.

Zo kun je zien tegen welke prijsniveaus er veel handelsvolume is en op welke prijsniveau het volume laag is. Hoog volume is nodig voor bitcoin om nieuwe doorbraken te forceren. Zonder prijsactie geen prijsactie simpel gezegd.

Uit de grafiek van de Amerikaanse on-chain analist William Clemente III blijkt dat bepaalde prijszones meer volumes opslokken. Zodra veel kopers en verkopers samenkomen, is er sprake van veel handelsvolume.

Wat kun je hieruit halen?

  1. Tussen $20.000 en $30.000 is amper tot geen volume. Het is dus een risico zodra bitcoin onder het $30.000 level komt.
  2. Vanaf het prijsniveau $35.000 neemt het volume juist toe. Dat is blijkbaar voor relatief veel marktpartijen een niveau om bij te kopen.
  3. Vanaf $55.000 neemt het volume, dit zijn levels waarbij sommigen juist verkopen en anderen juist instappen door fear of missing out.

3. Pieken en dalen van de bitcoin koers

Geert-Jan Cap, bekend van het gelijknamige Twitter-account is een Nederlandse ondernemer in de maakindustrie, en heeft een PhD in de exacte wetenschappen. Hij volgt de bitcoin ontwikkelingen op de voet en spart soms met Plan B of andere quants over hun modellen.

Cap introduceerde eerder dit jaar de zogenaamde 'thermocap', een resultante van een theoretisch model van zijn hand. Met dit model, gebaseerd op het on-chain gedrag van miners en investeerders, wil hij de prijscycli van BTC preciezer kunnen voorspellen.

In januari 2021 concludeerde hij dat de bullrun voor bitcoin nog (lang) niet ten einde is. Dat was tot 14 april, de dag dat Coinbase naar de Nasdaq ging, ook het geval.

In een nieuwe tweet geeft hij in één oogopslag in de pieken en dalen van de bitcoin koers. Het geeft een historisch overzicht van de procentuele stijgingen (en dalingen) van het digitale goud. Elke punt is een gemiddelde van zevendaagse prijsactie.

Conclusie: bitcoin is voorlopig een volatiel beetjes en dat is het altijd geweest. Beleg daarom alleen met geld wat je kunt missen.

In deze aflevering van Hup Bitcoin betitelt hij bitcoin als een verzekering tegen inflatie.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
futureson-chaintransacties

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.