Elon Musk tweet leidt tot liquidatie van $13,6 miljoen aan bitcoin futures

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke data geven meer inzicht in de marktsituatie van bitcoin momenteel?

1. Elon Musk tweet leidt tot liquidatie van $13,6 miljoen aan futures

Elon Musk stuurde afgelopen nacht Nederlandse tijd één tweetje en de koers kreeg direct een dreun tegen zijn kaak. De miljardair stuurde een gebroken hartje de wereld in om zo te veinzen dat zijn liefde met bitcoin voorbij is (of bekoeld).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook de Nederlandse pseudonieme analist Dilutionproof zag het gebeuren en becijfert dat er 13,6 miljard aan 'long' posities in slechts 10 minuten in rook opgingen. Dit zijn namelijk handelaren die speculeerden op een hogere koers en er waren wel degelijk technische signalen dat de koers zou stijgen.

Maar één tweet van de Tesla voorman gooit weer roet in het eten. Ter verduidelijking: Tesla heeft nog steeds ruim 1 miljard dollar aan BTC op de bedrijfsbalans staan. De automaker schreef het afgelopen eerste kwartaal zwarte cijfers door 200 miljoen dollar aan BTC te verkopen.

Komt er ooit een einde aan het Elon-effect in de markt? Volgens dezelfde Dilutionproof is er sprake van een tijdelijk effect.

2. Handelsvolume tijdens deze bullmarkt

Een UTXO is (een beetje) bitcoin waarvan jij kunt aantonen dat je de eigenaar bent, omdat je de private keys (of de afgeleide seeds) in bezit hebt. Een van deze marktindicatoren is de zogenaamde UTXO Realized Price Distribution (URPD). UTXO staat letterlijk voor Unspent Transaction Output, letterlijk vertaald: een nog niet uitgegeven output.

Glassnode is een bedrijf uit het Zwitserse Zug die analyses en marktindicatoren heeft gemaakt aan de hand van het openbare grootboek dat het bitcoin protocol heet. Het totaal van UTXO’s is de balans die je in een wallet afleest.

Op de blockchain is dus af te lezen wanneer iemand een UTXO verstuurt dan wel ontvangt. De URPD van Glassnode is ook gebaseerd op deze UTXO’s. De indicator geeft inzicht wat voor percentage aan bitcoin transacties tegen welk prijsniveau zijn verstuurd.

Zo kun je zien tegen welke prijsniveaus er veel handelsvolume is en op welke prijsniveau het volume laag is. Hoog volume is nodig voor bitcoin om nieuwe doorbraken te forceren. Zonder prijsactie geen prijsactie simpel gezegd.

Uit de grafiek van de Amerikaanse on-chain analist William Clemente III blijkt dat bepaalde prijszones meer volumes opslokken. Zodra veel kopers en verkopers samenkomen, is er sprake van veel handelsvolume.

Wat kun je hieruit halen?

  1. Tussen $20.000 en $30.000 is amper tot geen volume. Het is dus een risico zodra bitcoin onder het $30.000 level komt.
  2. Vanaf het prijsniveau $35.000 neemt het volume juist toe. Dat is blijkbaar voor relatief veel marktpartijen een niveau om bij te kopen.
  3. Vanaf $55.000 neemt het volume, dit zijn levels waarbij sommigen juist verkopen en anderen juist instappen door fear of missing out.

3. Pieken en dalen van de bitcoin koers

Geert-Jan Cap, bekend van het gelijknamige Twitter-account is een Nederlandse ondernemer in de maakindustrie, en heeft een PhD in de exacte wetenschappen. Hij volgt de bitcoin ontwikkelingen op de voet en spart soms met Plan B of andere quants over hun modellen.

Cap introduceerde eerder dit jaar de zogenaamde 'thermocap', een resultante van een theoretisch model van zijn hand. Met dit model, gebaseerd op het on-chain gedrag van miners en investeerders, wil hij de prijscycli van BTC preciezer kunnen voorspellen.

In januari 2021 concludeerde hij dat de bullrun voor bitcoin nog (lang) niet ten einde is. Dat was tot 14 april, de dag dat Coinbase naar de Nasdaq ging, ook het geval.

In een nieuwe tweet geeft hij in één oogopslag in de pieken en dalen van de bitcoin koers. Het geeft een historisch overzicht van de procentuele stijgingen (en dalingen) van het digitale goud. Elke punt is een gemiddelde van zevendaagse prijsactie.

Conclusie: bitcoin is voorlopig een volatiel beetjes en dat is het altijd geweest. Beleg daarom alleen met geld wat je kunt missen.

In deze aflevering van Hup Bitcoin betitelt hij bitcoin als een verzekering tegen inflatie.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
futureson-chaintransacties

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Bitcoin prijs nadert $67.000 nu nieuwe bitcoin uitstroom van GBTC $550 miljoen overschrijdt

Bitcoin rukt op naar recordhoogtes ondanks een verse opleving in de uitstroom van GBTC Bitcoin....

volgende Bitcoin halving 2024 Nieuws
De bitcoin koers blijft stijgen: aftellen naar halving in april is begonnen

De bitcoin gemeenschap bereidt zich voor op een belangrijke gebeurtenis in de cryptowereld: de volgende...

Nieuws
Bitcoin ETF’s hebben in 2 maanden ruim $10 miljard aangetrokken, goud ETF’s deden er 2 jaar over

BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) heeft in slechts zeven weken tijd $10 miljard aan beheerd...

Nieuws
Meer dan 100 miljard dollar Tether (USDT) gedrukt

Een nieuwe mijlpaal voor Tether's USDT. De stablecoin heeft een historische marktkapitalisatie van $100 miljard...

Dogecoin en meme coins Nieuws
DOGE Pumpt 70%, Gaat Dogecoin Nog Stijgen Deze Meme Crypto Rally?

Ben je te laat om in te stappen bij Dogecoin? De populaire meme token steeg...

Lees meer