Elon Musk wil inzicht in energiemix Bitcoin mining, prijs schiet richting $39.000

Vanuit het niets is er weer opschudding in de Bitcoin community. Deze keer heeft het te maken met de zogenoemde 'Bitcoin Mining Council' en een initiatief van Elon Musk en Michael Saylor.

Elon Musk en de miners

Het begon allemaal met een tweet van Elon Musk, de grote baas van Tesla en SpaceX. Hij deelde op Twitter dat hij gesproken had met een aantal Noord-Amerikaanse miners. In eerste instantie leek het goed nieuws: de miners zijn van plan om informatie te delen over hun energiegebruik, en dan met name het aandel van hernieuwbare elektriciteit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Musk gaf aan dat ze wereldwijd aan alle miners zullen vragen om hun energiemix bekend te maken. Op het eerste gezicht reageerde de markt positief, en de prijs van Bitcoin schoot ook door richting de $40.000.

De discussie rondom Musk en de miners is op gang gekomen toen Tesla besloot om te stoppen met het accepteren van bitcoin betalingen. De carbon footprint per betaling zou te hoog zijn door het hoge energiegebruik van miners, energie die (volgens de claim) te veel afkomstig is van kolenwinning.

Bitcoin Mining Council

Enkele minuten later kwam Michael Saylor echter ook met een tweet. Hij legde uit dat de miners samen de Bitcoin Mining Council hadden gevorm om transparantie en duurzaamheid te promoten. Onder andere Argo Blockchain, Galaxy Digital, Hut8 en Marathon Patent Group waren aanwezig in de call.

Deze hele reeks aan Noord-Amerikaanse miners hebben besloten om een organisatie op te richten om energierapportage te standaardiseren. Ook hadden ze het over de Environmental Social and Governance-doelstellingen en willen ze meer bereiken omtrent de educatie van groen-minen.

Hier wringt de schoen, voor een aantal Bitcoiners. Hoe kunnen de grote miners onder hen mum van 'transparantie' samenkomen in een besloten vergadering? Geven de miners niet toe aan een probleem dat er eigenlijk niet is?

Ook zijn er twijfels over de miner Marathon. Ze verwerken namelijk alleen gecensureerde blocken. Gaat dit kliekje miners samenwerken? En wat te denken van de New York Agreement uit 2017, toen een heleboel miners samenspanden tegen een Bitcoin Core update? Staat zoiets ons nu weer te wachten?

Zoals je ziet: er zijn veel vragen en deze twee tweets zorgden voor veel opschudding. In de loop van de dag zullen we een artikel publiceren met verschillende invalshoeken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Elon Muskmining