Ethereum mijlpaal: Meer dan 200.000 ERC-20 tokens op het netwerk

Ethereum is eind juli vier jaar oud geworden. Het netwerk is soms niet in staat om alle transacties helemaal lekker te verwerken. Mede daarom staat Ethereum 2.0 in de planning.

Wat je ook van Ethereum (en altcoins in het algemeen) vindt, het is een feit dat dit netwerk een grote invloed heeft en heeft gehad op de gehele industrie. Waar bitcoin toch vooral wordt gezien als betaalmiddel, was tijdens de gigantische stijgingen in 2017 ether de drijvende kracht en hét betaalmiddel in veel gevallen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Die rol nam het Ethereum netwerk eigenlijk noodgedwongen op zich: de tokens op het netwerk schoten als paddenstoelen uit de grond. Iedereen wilde ineens een zogenaamde ERC-20 token uitgeven.

Sinds de lancering van het netwerk zijn er volgens EtherScan meer dan 200.000 (!) tokens uitgegeven op het netwerk van Ethereum.

Wat is een ERC-20 token?

ERC-20 is een technische standaard voor het implementeren van tokens op de Ethereum chain. Bijna alle coins/tokens die op dit platform worden uitgegeven horen in deze categorie.

Het belangrijkste voorbeeld is ether. Dat is de brandstof van het netwerk van Ethereum en is ook een ERC-20 token. Met ether betaal je om transacties te doen, maar ook om bijvoorbeeld smart contracts uit te voeren.

Deze tokens worden uitgegeven op basis van een smart contract. Deze contracten hoeven helemaal niet ‘slim’ of super handig te zijn, het is daardoor een beetje een ongelukkige naam.

Deze smart contracts zorgen er echter wel voor dat het netwerk en de tokens zich aan bepaalde regels moeten houden. Je kunt je tokens dus programmeren op een bepaalde manier en het zo bepaalde eigenschappen meegeven.

ICO

In 2017 brak de Initial Coin Offering-gekte aan. Alles en iedereen moest een eigen token hebben. Je broodje kaas, het lokale bouwproject, alles moest en zou worden uitgegeven op de ethereum chain.

En hoe deed je mee aan deze nieuwe vorm van crowdfunding? Vaak kon dat alleen met ETH. Wat resulteerde in prijzen ver boven de $1.000 per ether. Daar mogen de huidige hodlers alleen maar van dromen.

Er konden miljoenen worden opgehaald. En als je in staat was een leuk marketingpraatje te doen kon je heerlijk cashen. Want de investeerders stonden klaar om hun zuurverdiende ETH in weer een nieuwe startup te drukken.

Het resultaat? Miljarden aan investeringen in projecten waarvan het merendeel nooit iets toe heeft gevoegd aan de cryptospace. Daar tegenover staan enkele uitschieters. Als je de top 100 bekijkt, dan is het merendeel nog altijd een ERC-20 token.

De grootste token, na ETH, is op dit moment Binance Coin (BNB). Maar die munt zal op termijn verhuizen naar een eigen chain. Maar ook andere coins die dit jaar populair zijn zoals Chainlink (LINK) en Basic Attention Token (BAT) zijn uitgegeven op het netwerk van Ethereum.

Deze periode heeft erg bijgedragen aan het huidige aantal tokens. De storm is ondertussen ietwat gaan liggen wat betreft ICO’s.

?s=12

Bovenstaande twitterdraadje is interessant om te lezen. Klik op de tweet voor de andere berichten van Larry Cermak over ICO’s.

Ethereum

Ethereum is eigenlijk vrij plots gebruikt door mensen over de hele wereld om geld op te halen voor hun projecten. Nu die specifieke hype voorbij lijkt, bouwt men aan een nieuwe versie van het netwerk.

Er wordt afstand gedaan van het Proof-of-Work consensusmechanisme en overgestapt naar Proof-of-Stake. Dat is een ingrijpende stap en laat ook nog wel even op zich wachten. Er moeten nog de nodige dingen worden opgelost.

Daarna moeten de deelnemers aan het netwerk nog akkoord gaan met de updates. De ICO hype mag dan wel voorbij zijn, maar men blijft programmeren om Ethereum verder te laten groeien.

Hoe de toekomst eruit ziet weet niemand. Maar het feit is dat Ethereum het voor het eerst voor iedereen makkelijk maakte om een eigen cryptomunt/token uit te geven. Dat is met de mijlpaal van 200.000 tokens wel gebleken.

De ontwikkelaars van Ethereum willen meer van het netwerk maken dan een crowdfunding tool. Dat is het al, maar in de praktijk wordt het voor bar weinig andere dingen gebruikt. De decentrale applicaties (dApps) die worden gebouwd op het netwerk worden ook nog niet massaal gebruikt.

Ethereum is nog altijd, achter bitcoin, de nummer twee qua marktwaarde en zeker ook qua netwerk. Er is genoeg ruimte om te groeien, maar de vraag is vooral: welke kant gaat dat op?

  By Robin Heester

  Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Bitcoinmagazine.nl opgebouwd, inmiddels verkocht en nog steeds actief om een deel van de redactie te runnen. Hup bitcoin! :)

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

  Nieuws
  CEO Buckley van Vanguard gaat met pensioen, stapt de miljardenbeheerder nu wél in bitcoin ETF’s?

  Tim Buckley, de CEO van Vanguard Group, gaat aan het einde van 2024 met pensioen....

  Nieuws
  Crypto Mom: “Financiële systeem moet decentraliseren”

  Hester Peirce, een commissaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is van mening...

  Nieuws
  Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

  New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

  Lees meer