Ethereum koers onder druk door groeiende inflatie van ETH

982 totale weergaven
Ethereum koers

De hoeveelheid Ethereum in omloop blijft groeien en roept opnieuw vragen op over de inflatie van deze cryptomunt. Eerder dit jaar werd een belangrijke grens bereikt, met meer dan 120 miljoen ETH in omloop, en dit aantal blijft toenemen. Maar wat zijn de gevolgen hiervan op de Ethereum koers?

Geen limiet op aantal Ethereum tokens

In tegenstelling tot cryptomunten zoals Bitcoin en Cardano, die een vaste maximale voorraad hebben, heeft Ethereum geen limiet op het aantal tokens. Hierdoor is Ethereum van nature een inflatoir actief, wat betekent dat het aanbod blijft groeien.

Volgens gegevens van Ultrasound.money is de totale hoeveelheid Ethereum nu ongeveer 120,28 miljoen ETH. Alleen al in de afgelopen zeven dagen zijn er 16.039 nieuwe tokens toegevoegd, wat neerkomt op een jaarlijkse inflatie van 0,70%. Sinds de Dencan-upgrade in maart zijn er in vier maanden tijd 243.886 nieuwe ETH-tokens gecreëerd.

Wat betekent dit voor de Ethereum koers?

Ethereum probeert deze inflatie tegen te gaan met een mechanisme dat een deel van de tokens verbrandt. Dit werd geïntroduceerd met de London Hard Fork en zorgt ervoor dat een deel van de transactiekosten wordt verbrand, waardoor de totale hoeveelheid ETH wordt verminderd.

Toch laten de gegevens van Ultrasound.money zien dat de hoeveelheid verbrandde tokens momenteel achterblijft bij de hoeveelheid nieuwe tokens. In de afgelopen week werden er 2.028 ETH verbrand, terwijl er in dezelfde periode 18.075 nieuwe ETH bijkwamen. Als dit zo doorgaat, kan de groeiende voorraad zorgen voor een daling in de koers, vooral als de vraag naar Ethereum afneemt.

Op dit moment is de Ethereum koers $2.650 volgens CoinMarketCap. De afgelopen week bewoog de koers tussen $2.750 aan de bovenkant en $2.530 aan de onderkant. De koers herstelde zich recentelijk van $2.540 en kan mogelijk weer richting $2.750 gaan als deze trend doorzet.

Daarnaast zijn er volgens gegevens van Greeks.live ongeveer 184.000 ETH-opties die vandaag aflopen, met een totale waarde van $470 miljoen. Deze opties hebben een put-call ratio van 0,8 en een “maximum pain point” bij $2.650. De hoge put-call ratio laat zien dat traders momenteel meer put-opties kopen dan call-opties, wat wijst op een negatieve marktverwachting.

Lees meer over:
Ethereum koers

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...