Ethereum whales in bezit van 43% van het ETH aanbod: Zorgen over centralisatie

405 totale weergaven
ethereum whale

Ethereum whales zijn nu in bezit van 43% van het totale aanbod ETH, omdat grote investeerders na de Shanghai Upgrade steeds meer ETH blijven verzamelen. 

Uit recente gegevens over de chain blijkt dat Ethereum whales hun aandeel in het aanbod van het netwerk blijven vergroten en nu maar liefst 43% van alle circulerende ETH in handen hebben. De term whale verwijst naar investeerders die meer dan 1% van het totale aanbod ETH bezitten, waardoor ze de machtigste entiteiten op het netwerk zijn.

De accumulatie van Ethereum door whales is aanzienlijk gestegen, vooral sinds 2023, nadat de Shanghai Upgrade het mogelijk maakte om Ethereum te ‘unstaken’.

Distributie van ETH over gebruikersgroepen

On-chain marktanalysator IntoTheBlock heeft onlangs de distributie van Ethereum over verschillende gebruikersgroepen benadrukt in een bericht op X (Twitter):

Particuliere beleggers, die degenen vertegenwoordigen die minder dan 0,1% van het ETH aanbod bezitten, vertegenwoordigen nog steeds 48% van alle Ethereum tokens die in bezit zijn.

Echter, de recente stijging in activiteit van whales laat duidelijk een groeiende belangstelling van grote investeerders zien. Dit wekt aanzienlijke vragen op, waaronder vragen over de centralisatie van het netwerk.

Concentratie van het Ethereum aanbod

De netwerkdistributie van Ethereum heeft in de loop der jaren aanzienlijke veranderingen gezien, waarbij whales hun aandeel in het aanbod hebben vergroot. Een paar jaar geleden hadden whales maar een klein deel van de totale ETH in handen. Naarmate het Ethereum netwerk zich echter ontwikkelde en de belangstelling van grote investeerders groeide, begonnen whales meer ETH te verzamelen.

De Shanghai Upgrade van 2023 speelde een essentiële rol in deze golf. De upgrade maakte het mogelijk om eerder gestakete ETH beschikbaar te maken, wat leidde tot een groeiende interesse in staking. Veel whales, die vaak betrokken zijn bij staking pools, hebben sindsdien hun bezit vergroot, wat heeft bijgedragen aan hun grotere aandeel in het Ethereum aanbod.

Positieve of negatieve gevolgen

De trend weerspiegelt een grote verschuiving naar grotere investeerders die meer controle over het netwerk krijgen, wat zowel positieve als negatieve gevolgen kan hebben. Aan de ene kant kan de accumulatie van Ethereum door whales als positief gezien worden voor de groei van Ethereum op de lange termijn, omdat grote investeerders inzetten op het potentieel van een netwerk.

Aan de andere kant roept de centralisatie van Ethereum onder enkele grote bezitters zorgen op over het machtsevenwicht binnen het netwerk. Dit kan vervolgens negatieve gevolgen hebben.

Welke impact heeft dit op de ETH markt?

Ondanks dat de accumulatie van ETH door whales optimisme over de toekomst van Ethereum aangeeft, brengt de groeiende concentratie van het Ethereum aanbod onder deze grote entiteiten risico’s met zich mee. Het feit dat een paar investeerders een aanzienlijk deel van het netwerk in handen hebben, zou de marktdynamiek kunnen beïnvloeden, wat mogelijk kan leiden tot prijsmanipulatie of verhoogde volatiliteit.

Tegelijkertijd spelen particuliere beleggers nog steeds een belangrijke rol, aangezien ze gezamenlijk bijna de helft van het Ethereum aanbod in handen hebben. De kloof tussen de particuliere beleggers en de whales is echter kleiner geworden, waarbij whales hun dominantie gestaag vergroten.

De toekomst van Ethereum

Omdat de prijs van Ethereum flink fluctueert, zullen de acties van whales waarschijnlijk een aanzienlijke impact op de markt hebben. De toekomst van het netwerk kan afhangen van hoe dit evenwicht tussen grote en kleine investeerders zich ontwikkelt en of Ethereum een gezonde verdeling van haar aanbod kan handhaven.

De groeiende belangstelling voor staking en de Shanghai Upgrade hebben deze verschuiving verder aangewakkerd, waarbij stakingpools hebben bijgedragen aan de accumulatie van grote hoeveelheden Ethereum door whales. Naarmate het Ethereum netwerk zich blijft ontwikkelen, wordt verwacht dat de invloed van deze grote spelers nog verder zal groeien.

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...