eToro bereikt schikking met SEC: Stopt handel in meeste cryptocurrencies in de VS

723 totale weergaven
schikking-sec-etoro |

eToro stopt met het aanbieden van bijna alle cryptocurrencies aan haar klanten als onderdeel van een schikking, wat zorgen opdoet over de koers van bepaalde tokens. 

Handelsplatform eToro zal stoppen met het aanbieden van bijna alle cryptocurrencies aan haar klanten in de Verenigde Staten. Dit is onderdeel van een schikking die ze hebben getroffen met de Amerikaanse SEC (Securities and Exchange Commission). De enige cryptocurrencies die ze nog aan mogen bieden, zijn Bitcoin, Bitcoin Cash en Ethereum. Ook moet het platform een boete van $1,5 miljoen betalen.

Schikking van eToro met de SEC

De Amerikaanse SEC deelde op 12 september een bericht waarin ze de schikking met het handelsplatform eToro meedeelden. In dit bericht lieten ze weten dat eToro opereerde als een niet-geregistreerde broker en een niet-geregistreerd clearinghouse in verband met het aanbod aan cryptocurrency dat ze boden.

De SEC beweerde dat eToro haar Amerikaanse klanten de mogelijkheid bood om digitale activa te verhandelen die de toezichthouder sinds 2020 ziet als effecten, maar niet voldoet aan de registratievereisten van de federale effectenwet. eToro heeft, ondanks dat ze een schikking hebben getroffen, deze beschuldigingen niet erkend of ontkend.

Verklaring van de CEO van eToro en de SEC

In een verklaring liet Yoni Assia, medeoprichter en CEO van eToro, weten dat de schikking het bedrijf in staat stelt zich te concentreren op het leveren van innovatieve en relevante producten in de gediversifieerde Amerikaanse activiteiten:

“Als early adopter en mondiale pionier op het gebied van crypto activa en als belangrijke speler op het gebied van gereguleerde effecten, is het belangrijk voor ons om compliant te zijn en nauw samen te werken met toezichthouders over de hele wereld.”

Hierdoor zal eToro alleen Bitcoin, Bitcoin Cash en Ethereum aanbieden aan haar klanten in de Verenigde Staten. eToro biedt haar klanten de mogelijkheid om alle andere tokens gedurende 180 dagen te verkopen. Zo liet Gurbir Grewal, directeur van de handhavingsafdeling van de SEC, weten in een verklaring:

“Door de tokens die als investeringscontracten worden aangeboden van haar platform te verwijderen, heeft eToro ervoor gekozen om aan de regels te voldoen en binnen ons gevestigde regelgevingskader te opereren. Deze resolutie verbetert niet alleen de bescherming van investeerders, maar biedt ook een pad voor andere crypto tussenpersonen.”

Crypto activa als effecten

De SEC heeft in meerdere rechtszaken betoogd dat de meeste crypto tokens effecten zijn en onderworpen zijn aan de registratieregels hiervan, terwijl veel cryptobedijven dit betwisten. De toezichthouder wordt ook regelmatig beschuldigd van het overschieten van haar jurisdictie.

Op het moment van schrijven is de SEC nog verwikkeld in tal van andere juridische gevechten met cryptoplatforms, waaronder Coinbase, Binance en Kraken. Al deze cryptoplatforms beweren dat crypto activa, in tegenstelling tot aandelen en obligaties, niet voldoen aan de definitie van effecten.

eToro heeft daarbij niet toegegeven of ontkend dat ze hierachter staan. Daarnaast hebben ze dit ook niet gedaan met de bevindingen van de SEC.

Gevolgen van de schikking

Tot nu toe lijkt het erop dat de schikking alleen invloed zal hebben op gebruikers van eToro in de Verenigde Staten. Dit zal dus weinig invloed hebben op Nederlandse gebruikers van het platform. Wel kan de schikking een aanzienlijke invloed hebben op bepaalde cryptocurrencies.

Aangezien Amerikaanse gebruikers van eToro de kans krijgen om binnen 180 dagen alle tokens naar Bitcoin, Bitcoin Cash en Ethereum te verkopen, is de kans op een aanzienlijke sell-off van de andere tokens mogelijk. De kans is groot dat we in de tijd van ongeveer een half jaar een aanzienlijke hoeveelheid cryptotokens terug zien stromen naar eToro.

Een dergelijke stroom kan een aanzienlijke invloed hebben op de koers van de tokens. Hoe groot dit effect precies gaat zijn, is helaas niet te zeggen.

Lees meer over:
eToroSEC

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...