Europa wil strengere fiscale regels voor Bitcoin (BTC)

Europa wil voor bitcoin dezelfde regels voor fiscale gegevensuitwisseling invoeren als voor andere financiële producten. Vandaag de dag heeft de Belastingdienst weinig zicht op winsten die binnen de sector worden behaald. Dat meldt Tijd.be.

Om het gevaar van witwassen en andere vormen van belastingfraude te verkleinen, wil Europa bitcoin nu aan dezelfde regels onderwerpen als andere financiële assets. Het gaat dan met name om internationale gegevensuitwisseling, waar op dit moment geen sprake van is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wetgeving laat nog even op zich wachten

Voorlopig zal het echter geen vaart lopen met deze wetgeving, aangezien het gehele proces voor de uitbreiding van de wetgeving nog moet worden doorlopen.

Tot 21 december van dit jaar loopt er een consultatieronde. Het doel is om rond het derde kwartaal van 2021 definitieve goedkeuring te hebben voor de nieuwe wetgeving. De aanpassing van de wetgeving zou tot gevolg hebben dat exchanges en digitale banken worden verplicht om bepaalde informatie door te geven.

Het is nog niet duidelijk om welke gegevens het exact zou gaan. De kans is groot dat het gaat om het simpele aan- en verkopen van bitcoin die aan het begin van ieder jaar moeten worden doorgegeven.

Bitcoin

Voor menig bitcoiner is privacy een groot goed en dat is een bedreiging voor de staat. Die twee krachten lijken nu steeds directer tegenover elkaar te komen staan. Uiteindelijk zou dit zelfs tot twee soorten bitcoin kunnen leiden.

Bitcoin die in het witte systeem zit, bitcoin die zich bewegen door het door de staat goedgekeurde circuit. En aan de andere kant de zwarte bitcoin, die zich bewegen buiten het door de staat goedgekeurde circuit.

Op de lange termijn kunnen staten niets tegen de opkomst en dominantie van bitcoin doen, maar op de korte termijn kan dit soort wetgeving zeker voor vertraging zorgen. We zullen moeten zien hoe dit zich gaat ontwikkelen en hoe de markt erop gaat reageren.

Lees ook: Europese Centrale Bank pompt €500 miljard in economie, is Bitcoin de lachende derde?

Bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....