Europa schudt de cryptomarkt: Nieuwe stablecoins, Duitse repressie en meer

481 totale weergaven
europese-vlag

De Europese crypto-industrie ziet aanzienlijke veranderingen met de lancering van de Societe Generale stablecoin op Solana, de sluiting van 47 exchanges in Duitsland en verschuivingen op het gebied van regelgeving. 

Ontwikkelingen op de Europese cryptomarkt

De Europese crypto-industrie zag afgelopen week enkele belangrijke ontwikkelingen die laten zien hoe Europa innovatie en regulering in de blockchain-ruimte in evenwicht brengt. Eén van deze hoogtepunten is de lancering van de EUR CoinVerible (EURCV) van Societe Generale op de Solana blockchain.

Ook heeft Duitsland 47 crypto-exchanges gesloten vanwege overtredingen die verband houden met het witwassen van geld. Hiernaast zijn er nog enkele andere belangrijke ontwikkelingen geweest in Europa die de moeite waard zijn om te bekijken.

Lancering van de EURCV stablecoin

Op 20 september 2024 introduceerde SG-FORGE van Societe Generale de EURCV stablecoin op Solana, om de transactiesnelheid te verbeteren en de kosten te verlagen. Deze stap is bedoeld om het gebruik van dApps voor zowel institutionele als particuliere gebruikers te stimuleren, waardoor veilige en kostenefficiënte handel in stablecoins mogelijk wordt gemaakt.

Het vermogen van Solana om tienduizenden transacties per seconde te verwerken en de lage kosten maakten het een aantrekkelijke keuze voor de Franse bank. Dit komt ten goede voor de liquiditeitsvoorziening en uitbreiding van DeFi. Jean-Marc Stenger, CEO van SG-FORGE, benadrukte dat de snelheid van Solana en de veiligheid van de EURCV stablecoin nieuwe kansen zullen creëren voor zowel particuliere gebruikers als instellingen in DeFi.

Duitsland treedt hard op tegen crypto-exchanges

In de tussentijd treedt Duitsland hard op tegen crypto-exchanges als onderdeel van haar inspanning om witwassing aan te pakken. Op 19 september sloten de BKA (Bundeskriminalamt) en het ZIT (Zentralstelle zur Bekämpfung der Internetkriminalität) 47 exchanges die niet voldeden aan de KYC (Know Your Customer) voorschriften. Dit deelde de BKA in een persbericht.

De platforms maakten anonieme transacties mogelijk, waardoor criminelen hun identiteit konden verbergen en geld konden witwassen. Deze actie van Duitsland duidt op een toegenomen toezicht op de cryptosector in heel Europa, vooral na de introductie van de MiCA regelgeving.

Handelsplatform van SIX Group

In Zwitserland onthulde SIX Group plannen om een Europees handelsplatform voor crypto te lanceren, gericht op institutionele beleggers. Het platform, dat zowel spot- als derivatenhandel aan zou bieden, sluit aan bij de groeiende vraag van mondiale banken en instellingen die geïnteresseerd zijn in crypto.

SIX Group exploiteert AsiaNext, een crypto-derivatenplatform in Singapore, in samenwerking met SBI Group. De uitbreiding naar Europa benadrukt het cryptovriendelijke regelgevingsklimaat van Zwitserland, waardoor het een aantrekkelijke locatie is voor institutionele beleggers.

Commerzbank op de cryptomarkt

Ook Commerzbank betrad de cryptomarkt door haar zakelijke klanten toegang te geven tot Bitcoin en Ethereum. De Duitse bank biedt, in samenwerking met Crypto Finance, veilige handel- en bewaardiensten voor crypto. Na het verkrijgen van haar crypto bewaringslicentie in 2023 kan Commerzbank nu een gereguleerd platform voor institutionele klanten aanbieden, waarmee wordt voldaan aan de groeiende vraag naar betrouwbare oplossingen voor digitale activa.

Lancering van de EURe stablecoin

Als laatste lanceerde Monerium haar EURe stablecoin op de Noble blockchain, een onderdeel van het Cosmos ecosysteem. Dit is de eerste door de euro ondersteunde stablecoin op Cosmos, die volledig voldoet aan de MiCA regelgeving. De EURe stablecoin maakt directe overdrachten in euro’s mogelijk tussen blockchain wallets en traditionele bankrekeningen via SEPA. HIerdoor wordt een naadloze interactie tussen digitale en traditionele financiële systemen gegarandeerd.

Noble is een belangrijke speler geworden binnen het Cosmos ecosysteem, beheert miljarden aan IBC (Inter-Blockchain Communication) transactievolumes en biedt een veilige en kostenefficiënte manier om eurotransacties via meerdere blockchains af te handelen.

Groei van de cryptomarkt in Europa

Deze ontwikkelingen tonen de evoluerende Europese benadering van blockchain technologie. Hierbij wordt financiële innovatie gecombineerd met regelgevende maatregelen om veilige groei van de cryptomarkt te garanderen.

Lees meer over:
EuropaMiCA

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...